Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afganistan

Posljednji američki vojni avion napustio Kabul

americke_trupe_kabul

Diplomatsko predstavništvo nastavit će pomagati onima koji nisu mogli otići prije roka

Posljednji američki vojni avion napustio je zračnu luku Kabul, označavajući kraj 20-godišnje prisutnosti u Afganistanu i najdužeg američkog rata.

Dužnosnici su rekli da je posljednji avion C17 poletio s američkim ambasadorom u utorak nakon ponoći po lokalnom vremenu, prenosi BBC.

Diplomatsko predstavništvo nastavit će pomagati onima koji nisu mogli otići prije roka.

To je ujedno bio i kraj masovnim evakuacijama koje su započele 14. augusta ubrzo nakon što su talibani zauzeli zemlju.

Glavni američki vojni komandant u regiji, general Kenneth McKenzie, rekao je da su američki i koalicijski avioni evakuirali više od 123.000 civila – u prosjeku više od 7.500 civila dnevno.

Talibani slavili

Talibani su pozdravili povlačenje SAD-a iz Afganistana nedugo nakon što je američka Centralna komanda objavila da je povlačenje američkih trupa iz te azijske zemlje završeno, rekao je glasnogovornik talibana.

Posljednji američki vojnici evakuirani su s aerodroma u Kabulu u ponedjeljak u ponoć, napisao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid na društvenoj mreži twitter, preopsi Xinhua.

– Na ovaj način naša je zemlja postala potpuno slobodna i neovisna – rekao je.

Posljednji evakuacijski let realizovan je kasno navečer u ponedjeljak 30. augusta, te se tako preostalo američko vojno i civilno osoblje vratilo kući jedan dan prije roka 31. augusta koji je odredio američki predsjednik Joe Biden.

Ubrzo nakon komentara glasnogovornika talibana na društvenim mrežama, pripadnici Talibana počeli su slavljeničku paljbu u glavnom gradu Afganistana Kabulu, koja je trajala oko sat vremena, stvorivši tako paniku među stanovnicima Kabula.

Nakon pucnjave, Mudžahid je u odvojenoj objavi na Twitteru rekao da su “pucnji koji su se čuli u Kabulu posljedica slavlja, stanovnici Kabula ne bi trebali brinuti, pokušavamo to kontrolisati”.

Službeni stav talibana o povlačenju SAD-a tek će biti objavljen.