Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Posljednji operativni reaktor NPP Zaporožje isključen iz elektroenergetske mreže

New Project (66)

Teritorija na kojoj se nalazi elektrana redovno je granatirana tokom proteklih mjesec dana, dok se Kijev i Moskva međusobno optužuju za artiljerijske napade

Posljednji funkcionalni reaktor nuklearne elektrane Zaporožje isključen je iz ukrajinske elektroenergetske mreže nakon što su u ruskom granatiranju prekinute energetske linije, saopćila je ukrajinska agencija za atomsku energiju.

Nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Evropi, koja ima kapacitet da podmiri 25 posto potreba Ukrajine za električnom energijom, osvojile su ruske snage u martu, ali njome još upravlja osoblje ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju, Energoatom.

– Danas je, kao rezultat požara izazvanog granatiranjem, posljednja operativna linija transmisije isključena iz mreže – navodi Energoatom u saopćenju postavljenom na aplikaciji poruka Telegram u ponedjeljak.

– Kao rezultat, jedinica (reaktora) broj šest, koja trenutno pokriva vlastite potrebe elektrane, je ispražnjena i iskjučena s elektroenergetske mreže – navodi se u saopćenju.

Teritorija na kojoj se nalazi elektrana redovno je granatirana tokom proteklih mjesec dana, dok se Kijev i Moskva međusobno optužuju za artiljerijske napade.

Ukrajina je također u više navrata optuživala Rusiju da postavlja vojnike i vojnu opremu kod nuklearke, prenosi Reuters.

“Ukrajina može pomoći EU-u da ublaži energetsku krizu ove zime svojim izvozom električne energije. Zbog toga Rusija pokušava preoteti Nuklearnu elektranu Zaporožje i ometati je. Ukrajina i EU su u istom čamcu: moramo ostati ujedinjeni i poraziti Putina prije nego što nam svima donese još više nevolja”, poručio je ukrajinski šef diplomatije Dmytro Kuleba nakon što je objavljena vijest o isključenju reaktora u elektrani Zaporizhzhia.

Glavni direktor Agencije za atomsku energiju Rafael Grossi prilikom posjete NPP Zaporožje 1. septembra, istaknuo je da je osoblju bilo teško doći do ZNPP-a, ali su uspjeli provesti početnu procjenu i vidjeti profesionalan rad osoblja.