Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"The Guardian"

Ruski sud osudio novinara na 22 godine zatvora zbog navodne izdaje

safronov1
Safronov i njegova supruga Ksenija / FOTO: screenshot / mskovski sud

Tužitelji su prethodno Safranov ponudili 12 godina ako prizna, on im je poručio “da se gube”

Sud u Rusiji osudio je novinara Ivana Safranova na 22 godine zatvora zbog izdaje, prenio je The Guardian.

Safranov je bivši vojni dopisnik Kommersanta i Vedomosti, a uhapšen je 2020. godine i optužen za otkrivanje povjerljivih informacija.

Tužitelji su prethodno Safranov ponudili 12 godina ako prizna, on im je poručio “da se gube”.

Ivan Safronov / FOTO: Press Service of Moscow City Court

“Puno novinara prati ovu presudu. Vidio sam neke kako plaču, grle se na ulici. Na izlasku sa suda, jedan izvještač pita drugog o pojedinostima kazne, ovaj u je odgovorio; Ne znam. Čuo sam 22 godine i prestao sam j**eno slušati.”, objavio je Guardianov dopisnik iz Rusije Andrew Roth.

Njegovi advokati rekli su u izjavi za novinsku agenciju RIA Novosti da će se žaliti na presudu.

Guardianov dopisnik iz Rusije Andrew Roth napisao je na Twitteru da su pristaše novinara vikale “volimo te” dok se čitala presuda Safranovu te da se suđenje odvijalo u istoj sudnici gdje i suđenje Alekseju Navalnom.

Naveo je da je snimanje i fotografiranje u sudnici bilo zabranjeno. Ipak, Safranova su tokom suđenja fotograsirali njegove pristaše i kolege, što je Roth objavio na Twitteru.

Režim Vladimira Putina brutalno se obračunava sa neistomišljenicima, pogotovo kada su novinari u pitanju. Od početka agresije na Ukrajinu pritisak režima na neistomišljenike i medije je drastično pojačan. Posebice nakon što je postalo jasno da Ukrajinci neće s cvijećem u rukama dočekati rusku okupatorsku vojsku koja tu zemlju brutalno razara od 24. februara ove godine. Ukrajinci više od pola godine cijelom svijetu, a pogovoto ruskoj okupacionoj vojsci pokazuju da žele biti dio demokratskog, a ne Putinovog svijeta u kojem se za bilo kakvu kritiku režima i diktatora ide u zatvor.