Globus

Španski mediji

Postojao plan za hapšenje Nicolasa Madura?

03/05/2019

U predloženi plan uključeno je raspisivanje novih izbora u Venecueli u roku od mjesec dana, kao i priznavanje lidera opozicije Guaida za zakonitog i privremenog šefa države

Administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa postigla je dogovor sa vojskom Venecuele da venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro bude uhapšen tokom pokušaja državnog udara ove sedmice, piše španski list “ABC”.

Pozivajući se na neimenovani izvor iz Državnog savjeta bezbjednosti SAD, španski list navodi da je Vašington, kako se čini, postigao dogovor sa ministrom odbrane u Venecueli Vladimirom Padrinom Lopezom.

Smatra se da je Padrino bio jedan od pregovarača u telefonskim kontaktima u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Sputnjik” je prenio navode o tome da je Padrino, uz još nekoliko ministara i generala, prihvatio nacrte sporazuma koje je predložio samoproglašeni predsjednik Venecuele Juan Guaido.

U predloženi plan uključeno je raspisivanje novih izbora u Venecueli u roku od mjesec dana, kao i priznavanje lidera opozicije Guaida za zakonitog i privremenog šefa države.

Sporazum je, navodno, trebalo da bude potpisan u vojnoj bazi “La Karlota” u Karakasu, gdje je Guaido u utorak, 30. aprila, pozvao vojsku i građane da se pridruže pokušaju smjene predsjednika Madura.

“ABC” piše da zvaničnici Bijele kuće nisu znali šta se dešavalo u utorak u Karakasu, dok pojedini izvori vjeruju da je državni udar omeo Padrino, koji se “predomislio u posljednjem trenutku”.

Maduro se juče sastao sa visokim vojnim zvaničnicima i poručio im da se suprotstave svakom zavjereniku.

Ceremoniji je prisustvovalo oko 4.500 vojnika, a Padrino je ponovo potvrdio privrženost oružanih snaga “vrhovnom komandantu i jedinom predsjedniku” Nicolasu Maduru.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.