Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbjegnuta tragedija

Potonuo izletnički brod kod Drvenika, svi turisti i posada spašeni

slobodna dalmacija brod drvenik potonuce1

S obzirom da je izletnički brod ubrzano tonuo, iz MRCC Rijeka putem Obalne radio stanice ORP Split-radio pozvani su svi učesnici u pomorskom saobraćaju, koji su plovili u blizini da se uključe u spasilačku akciju

S izletničkog broda koji je počeo toniti u srijedu popodne kod Drvenika spašeno je 16 putnika, među kojima je bilo djece i jedna trudnica, te dva člana posade, a niko nije ozlijeđen, izvijestilo je hrvatsko Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture.

Nacionalna centrala za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je koordiniranu akciju spašavanja prema brodolomcima u Drveničkom kanalu u 17.25 sati nakon što je posada jedrilice “Dalecarlia” javila o havariji izletničkoga broda na poziciji hrid Vinišće, oko 1,5 nautičke milje od Drvenika Velog.

Odmah po zaprimanju dojave o događaju su iz MRCC Rijeka obavijestili nadležnu Lučku kapetaniju Split, pripadajuće lučke ispostave Trogir i Milnu, kao i Pomorsku policiju Split te ih angažirali, saopćeno je iz ministarstva.

S obzirom da je izletnički brod ubrzano tonuo, iz MRCC Rijeka putem Obalne radio stanice ORP Split-radio pozvani su svi učesnici u pomorskom saobraćaju, koji su plovili u blizini da se uključe u spasilačku akciju, te su u vrlo kratkom vremenu svi putnici izvučeni iz mora na nekoliko pristiglih plovila.

Nakon toga su otplovili u Vinišće, gdje su uposlenici Hitne pomoći Trogir i Split organizirali prihvat brodolomaca. Radnici Hitne pomoći su obavili preventivne preglede spašenih, među kojima je bilo djece i jedna trudnica, nakon čega je potvrđeno kako među spašenima niko nije ozlijeđen.

Tačan razlog potonuća utvrdit će se nakon što se brod osposobi za vađenje iz mora i otegli na siguran vez, gdje će se dovršiti uviđaj.