Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kod obale Kanade

Potonuo španski ribarski brod, šestero mrtvih, a 15 osoba se vode kao nestali

Ribarski brod, nazvan Villa de Pitanxo, doživio je brodolom oko 450 kilometara istočno od Newfoundlanda, objavila je agencija Salvamento Maritimo na društvenim mrežama

Španski ribarski brod potonuo je danas kod kanadskog otoka Newfoundlanda. Poginule su najmanje četiri osobe, spašena su tri člana posade, a petnaest ih se i dalje vode kao nestali, potvrdila je za Euronews španska Agencija za spašavanje na moru (Salvamento Maritimo).

Prema izvještajima španskih medija, napori da se pronađu preživjeli se nastavljaju.

Sa sjedištem u luci Marin, u španskoj regiji Galicija, na sjeverozapadu Španije, 50 metara dugo plovilo je među članovima posade imalo 12 Španaca, 8 Peruanaca i dva državljana Gane.

Dva čamca za hitne slučajeve bila su prazna, a četvrti je, navodno, nestao.

Ribarski brod, nazvan Villa de Pitanxo, doživio je brodolom oko 450 kilometara istočno od Newfoundlanda, objavila je agencija Salvamento Maritimo na društvenim mrežama.

U toku je potraga za nestalima, uz podršku aviona, dva helikoptera, te španskog i portugalskog ribarskog broda.

Kanadski brod i fregata sa sjedištem u Halifaxu pridružit će se potrazi.

– Uslovi u tom području su teški jer je veoma vjetrovito, more je uzburkano i smanjena je vidljivost – navela je Agencija za spašavanje na moru na Twitteru.

Dva upozorenja u slučaju opasnosti primljena su sa broda Villa de Pitanxo udaljenog više od 450 km od kopna, saopćila je španska agencija.

– Obaviješteni smo da su pronađena tijela – rekla je za španski javni radio servis Maica Larriba, predstavnica centralne vlade u Pontevedri u Galiciji.

Troje preživjelih pronađeno je u čamcu za spašavanje i bili su u stanju hipotermije, dodala je Larriba.

-Pronađena su još dva prazna čamca za spašavanje, a spasioci su nastavili tražili četvrti. Temperatura vode u ovom trenutku je užasna, veoma je niska – rekla je Larriba.

Španski premijer Pedro Sánchez rekao je da ,,sa zabrinutošću prati akciju spašavanja”.