nema izvještaja o stradalim

Potres jačine 6,8 stepeni po Richterovoj skali pogodio Argentinu

EsD_0MUXIAQG3uL

Potres se desio na dubini od 10 kilometara, saopćio je njemački Istraživački geološki centar (GFZ), s epicentrom 40 kilometara južno od pokrajine San Juan

Potres jačine 6,8 stepeni po Richterovoj skali u ponedjeljak je uzdrmao zapadno-centralnu Argentinu, za kojim je uslijedilo barem pet podrhtavanja tla koja su dovela do podrhtavanja zgrada i kuća, ali nije bilo trenutnih izvještaja o povrijeđenima.

Potres se desio na dubini od 10 kilometara, saopćio je njemački Istraživački geološki centar (GFZ), s epicentrom 40 kilometara južno od pokrajine San Juan.

Podrhtavanja tla bila su u obimu od 3,5 do pet stepeni po Richterovoj skali, saopćio je Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Postovi na društvenim mrežama prikazuju kako se brojne zgrade i kuće tresu, dok seizmičke aktivnosti ostavljaju napukline na cestama i obaraju boce s polica u prodavnicama.

Guverner San Juana Sergio Uñac zatražio je od građana da ostanu mirni nakon potresa i da kontaktiraju vlasti u slučaju da im je potrebna bilo kakva pomoć.

– Provedimo u praksi sve mjere koje smo naučili za sprečavanje incidenata – izjavio je on u tweetu, savjetujući one koji su pretrpili štete ili su u potrebi za pomoći da nazovu na broj 911 za vanredne situacije.

Nikakvo upozorenje na cunami nije objavljeno, saopćio je Američki sistem za upozorenja na cunami, prenosi Reuters.