Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potres pogodio grčki otok Lezbos, povrijeđeno najmanje deset osoba

lezbos

Najmanje deset osoba je povrijeđeno, a više objekata kao i infrastruktura su oštećeni na grčkom ostrvu Lezbosu usljed zemljotresa magnitude 6,3 Rihterove skale koji je pogodio ovo ostrvo, kao i zapadnu obalu Turske.

Podrhtavanja tla zabilježena su u području od turske provincije Izmir na Egejskom moru do grčke prijestonice Atine. Epicentar je bio oko 84 kilometra sjeverozapadno od turskog priobalnog grada Izmira, saopćio je Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Velika šteta registrovana je na Lezbosu gdje je u mjestu Vrisa, na jugu ovog grčkog ostrva, više objekata srušeno, a putevi su zakrčeni ruševinama.

– Desetine zgrada i objekata je uništeno, a putevi su blokirani – rekao je Marios Apostolides, šef lokalne vatrogasne jedinice, dodajući da je povrijeđeno najmanje 10 ljudi.

Potres se osjetio i u Atini, udaljenoj 367 kilometara.

– Na destine domova se urušilo i seoski putevi su blokirani. Pokušavamo da oslobodimo ženu zarobljenu u ruševinama – rekao je za ERT nadzornik regionalne vatrogasne službe Marios Apostolides.

Reuters navodi, pozivajući na navode Euromediteranskog seizmološkog centra, da su se tokom udara tresle zgrade i dodaje, pozivajući se na grčki Geodinamički institut, da se zemljotres osjetio i na ostrvu Samos i Hios, kao i u Atini i na cijelom poluostrvu Atika.

Kako je izjavio gradonačelnik Plomarija, Manolis Armanakas, grčkoj državnoj televiziji ERT, u Plomariju na ostrvu Lezbos je srušeno nekoliko kuća, kako starih tako i novih i zvnik na crkvi, a trenutno se procenjuje pričinjena materijalna šteta.

Put od Mitilenea do Plomarija i Melinte na ostrvu Lezbos je zatvoren jer je došlo do odrona, prenijela je grčka novinska agencija.

Gradonačelnik ostrva Hios Manolis Vurnus rekao je da na tom ostrvu nije pričinjena značajnija materijalna šteta, samo manja šteta na objektima u starom dijelu grada i u selu Kampos.