Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđene dvije eksplozije u Teksasu, povrijeđen šerifov zamjenik

arkema-plant-crosby-texas

Kompanija “Arkema” potvrdila je danas da su se dogodila dvije eksplozije u njenoj poplavljenoj hemijskoj fabrici u američkoj državi Teksas i da je šerifov zamjenik prebačen u bolnicu jer je udahnuo dim.

“Arkema” navodi da je u 2.00 časa po lokalnom vremenu obaviještena iz Centra za vanredne situacije okruga Heris da su se dogodile detonacije i da se iznad fabrike u Crosby podigao crni dim.

“Organski peroksidi su ekstremno zapaljivi i, kao što je usaglašeno sa javnim zvaničnicima, najbolje je pustiti da sami izgore”, dodaje se u saopštenju.

Kompanija upozorava lokalno stanovništvo da je ovaj proizvod uskladišten na više lokacija u Krozbiju i da postoji opasnost od dodatnih detonacija.

“Molimo vas da se ne vraćate u zonu evakuacije”, zaključuje se u saopštenju.
Lokalna policija saopštila je na “Twitteru” da su se još devetoro ljudi sami javili u bolnicu iz predostrožnosti.

Kompanija je prije dva dana evakuisala preostale radnike iz ooštećenog postrojenja, a zvaničnici su naredili i evakuaciju građana u krugu od 2,4 kilometra oko fabrike.

U postrojenju se proizvodi organski peroksid, koji se koristi za izradu plastičnih materijala, boja i ostalih sintetičkih proizvoda.

Zvaničnici “Arkeme” ranije su rekli da ne mogu da spriječe eksplozije u fabrici u narednim danima, jer je nivo vode suviše visok.

Dijelovi Teksasa i dalje su poplavljeni poslije prolaska uragana “Harvey”.