Globus

nove mjere

Potvrđeno: Srbija uvodi PCR test i karantin za strance

12/08/2020
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Spisak zemalja za koje će biti uveden karantin još nije sastavljen

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da se planira uvođenje obaveznog PCR testa i izolacija od 14 dana za strance koji dolaze u Srbiju.

On je za Tanjug naglasio da će na sljedećoj sednici Kriznog štaba, koja će biti tokom ove sedmice, biti precizirano na koje zemlje će se to odnositi.

Kako je naveo, Srbija sada ima bolju epidemiološku situaciju nego prije mesec dana i sada to treba očuvati.

“Moraćemo to da uradimo, ali tek na osnovu sagledavanja epidemiološke situacije zemalja oko nas. Dileme nema mnogo za Brazil i Indiju, ali moramo imati dobru procjenu za evropske zemlje”, naveo je Tiodorović.

Napominje da je važno da se održe i ekonomske veze, promet ljudi i robe, ali da se mora voditi računa i o epidemiološkoj situaciji.

“Tu odluku ćemo doneti u narednih nekoliko dana. O tome smo već razgovarali, ali nismo precizirali na koje zemlje će se ta mera odnositi”, kazao je on.

Napominje da se za strance uvodi mjera obaveznog negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, i mjera izolacije od 14 dana.

“Trenutno smo otvoreni prema cijelom svijetu. Moramo paziti i na Južnu Ameriku, dio Azije, pa i na SAD. Moramo jasno da kažemo na koje zemlje se odnosi obavezan test, a sa kojim zemljama će ostati kao i do sada. To mora da bude pažljivo analizirano”, zaključio je on.

O ovome su ranije danas pisali mediji. Prema njegovim navodima, spisak zemalja za koje će biti uveden karantin još nije sastavljen.

“Neophodno je da se u svakoj sagleda epidemiološka situacija, što se i čini, pa će se na osnovu toga donijeti odluka”, kažu u Štabu.

Srbija trenutno nema ove mjere ni za jednu zemlju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.