Globus

Neredi zbog mjera

Povrijeđena četiri policajca na protestima u Ljubljani, ima uhapšenih

06/11/2020

Hojs je međutim kazao da su protesti i napadi na policiju bili "potaknuti" i protestima koji se u slovenskoj prijestonici odvijaju već više mjeseci

U sukobu demonstranata s policijom, do čega je došlo u četvrtak navečer u Ljubljani tokom neprijavljenih protesta protiv vladinih mjera, povrijeđena su četvorica pripadnika specijalne policije, a uhapšeno je četvero izgrednika, kazao je ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Hojs je kazao da je u protestima na kraju učestvovalo od 400 do 600 ljudi koje je nazvao “anarhistima”, dodavši da su među njima zapaženi i ekstremni pripadnici navijačkih grupa, te elementi “podzemlja”, a policiju su napadali fizički i granitnim kockama, pa je ona bila prisiljena upotrijebiti vodeni top i druga sredstva prisile.

Policija je na mjestu događaja uhapsila tri osobe, a ima dosta snimljenog materijala, naveo je Hojs, dodavši kako očekuje da će “biti procesuirani” svi koji su napadali policiju i sudjelovali na okupljanju zabranjenom u vrijeme epidemije i “u danu kad je od covida-19 umrlo 30 ljudi”.

Neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža grupa koja se nazvala “Anonymous Slovenija”, od čijeg djelovanja su se već distancirale grupe koje već mjesecima petkom popodne u Ljubljani zahtijevaju ostavku vlade na tzv. “biciklističkim protestima”.

Hojs je međutim kazao da su protesti i napadi na policiju bili “potaknuti” i protestima koji se u slovenskoj prijestonici odvijaju već više mjeseci, da su ih motivirali i napadi na vladu preko njoj nesklonih medija i od strane čelnika opozicionih stranaka koji se od takvih protesta ne distanciraju.

Hojs je kazao i da takvi nasilni protesti i napadi na policiju ne spadaju u Sloveniju i da ih većina stanovništva neće podržati nego se odgovorno ponaša u vrijeme epidemije i drži svih restriktivnih mjera, prenosi Hina.

Prema izvještajima slovenskih medija, do početka izgreda došlo je nakon što je policija pokušala uhapsiti neke demonstrante koji su dobacivali pripadnicima policije ili ih vrijeđali, a kasnije su napadnute i neke novinarske ekipe koje su pratile događanje, a ranjeno je i više demonstranata.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.