Globus

Mnogi napustili domove

Požar u Kaliforniji izazvan na zabavi vatrometom koji otkriva spol djeteta

07/09/2020

Kalifornija je ove godine pretrpjela posebno tešku požarnu sezonu, s više od 1,6 miliona hektara uništenih do sada, uključujući tri najveća požara u povijesti države

Vatromet na zabavi koja je otkrila spol budućeg djeteta izazvao je požar u južnoj Kaliforniji koji je uništio 2.800 hektara i prisilio mnoge stanovnike da napuste svoje domove, objavila je u nedjelju vatrogasna služba.

Više od 500 vatrogasaca i četiri helikoptera borilo se s plamenom istočno od San Bernardina, koji je započeo u subotu ujutro, saopćilo je kalifornijsko Ministarstvo za šumarstvo i zaštitu od požara (Cal Fire).

Stanovnicima nekoliko zajednica na tom području naređeno je da se evakuiraju.

“Požar El Dorado, u blizini Oak Glena u okrugu San Bernardino, uzrokovan je pirotehničkim uređajem koji stvara dim, a korišten je tokom zabave za otkrivanje spola”, objavio je Cal Fire na Twitteru.

Zabave zbog otkrivanja spola održavaju se tokom trudnoće kako bi se otkrio spol očekivanog djeteta, ponekad najavljene vatrometom u ružičastom ili plavom dimu.

Uz vruće i suhe uslove, Kalifornija je ove godine pretrpjela posebno tešku požarnu sezonu, s više od 1,6 miliona hektara uništenih do sada, uključujući tri najveća požara u povijesti države, prenosi AFP.

U sjevernoj Kaliforniji više od 200 ljudi trebalo je avionom prebaciti na sigurno tokom vikenda nakon što ih je brzi šumski požar zarobio u blizini rezervoara Mammoth Pool sjeveroistočno od Fresna.

Požar koji je započeo u petak po strmim i surovim terenima, do sada se proširio na 45.500 hektara, prema podacima američke Šumarske službe, što ga čini jednim od najvećih požara.

Požar koji se brzo širio u blizini San Diega do sada se proširio na 10.000 hektara i uništio 11 građevina.

Rekordne temperature tokom trodnevnog vikenda pogoršale su ionako opasne požare i dodatno naglasile iscrpljene kalifornijske vatrogasce.

U ponedjeljak su za područje Los Angelesa prognozirane temperature koje dosežu više od 43 Celzija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.