Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gori plastična masa i ambalaža

Crni dim stigao i do sjeverne granice BiH: Ogroman požar u Osijeku

pozar u osijeku
FOTO: Pixsell

Dodaje i da među ljudima ne vlada panika, da vjeruju vatrogascima i civilnoj zaštiti te da se nadaju da će se požar u Osijeku ubrzo lokalizirati

40 minuta iza ponoći u krugu dvorišta osiječke kompanije Drava International u prigradskom naselju Brijest došlo je do požara.

Gori plastična masa i ambalaža, javila je policija.

Gusti dim proširio se kilometrima dalje.

Ozlijeđena tri vatrogasca, jedan teško

Glavni hrvatski vatrogasni komandant Slavko Tucaković izvijestio je u srijedu da su u gašenju požara u osječkoj kompaniji Drava International ozlijeđena dvojica vatrogasaca. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić pozvao je na odgovornost vlasnika kompanije.

“Ozlijeđena su dva vatrogasca koji su zbrinuti. Cijela ekipa prve smjene koja je radila cijelu noć je na trijaži u hitnoj medicinskoj pomoći. Zasad nema dojava da je došlo do trovanja”, kazao je Tucaković, istaknuvši da su snage zamijenjene i nastavljaju s gašenjem.

Jedan je vatrogasac prilikom gašenja požara upao u šaht s vrelom plastikom te je s ozbiljnim opeklinama i ozljedama hitno prevezen u KBC Osijek, gdje mu se trenutno ukazuje pomoć, javlja Jutarnji.

Tucaković je precizirao da se na požarištu trenutno nalazi 180 vatrogasaca i 82 vatrogasne cisterne. Pri gašenju se koristi i vatrogasni robot.

“To je neko sigurno zapalio, jer je to čista plastika”

Vlasnik kompanije Drava International Zvonko Bede kaže da misli da je požar podmetnut.

“Mi smo radili onako kako imamo dozvolu za otpad, količine su takve kakve su u dozvoli. Ako je neko zapalio, kako ja to mogu spriječiti? To je neko sigurno zapalio, jer je to čista plastika. Nije se moglo zapaliti samo od sebe. Kako se nije zapalilo kad je bilo 50 stepeni, a jest noćas kada je temperatura 10 stepeni?” kazao je Bede za Jutarnji.

Igor Tot iz mjesta Kešinci, na oko 20 kilometara od Osijeka, za RTL kaže da ljudi u blizini Drava Internationala napuštaju svoje domove i da odlaze kod rodbine i prijatelja jer se boje udisati zrak, piše Index.hr.

pozar u osijeku
FOTO: Pixsell

Tako je i s njegovom djevojkom koja živi u naselju u neposrednoj blizini postrojenja koje gori.

“Otišla je kod svoje bake i djeda u Našice. Vratila se iz noćne smjene i odmah se zaputila van grada na selo kraj Našica”, kaže.

Dodaje i da među ljudima ne vlada panika, da vjeruju vatrogascima i civilnoj zaštiti te da se nadaju da će se požar u Osijeku ubrzo lokalizirati. Dim je prema pisanju hrvatskih medija stigao i do sjeverne granice Bosne i Hercegovina.

Treći put u 10 godina

O razmjerima problema koji je izazvao požar u Drava Internationalu puno govore i video zapisi s mjesta požarišta, a na kojima se vidi kako kroz kanale koji se nalaze iza novog tvorničkog hangara teče plastika.

Dio nje će vjerovatno završiti u tlu, odnosno podzemnim vodama, što bi moglo izazvati dodatna zagađenja i onečišćenja. Očevici su nam potvrdili i ono što je rekao župan Ivan Anušić, kako se pokraj požarišta nalaze velike količine plastike koja je pomiješana sa zemljom.

“Gori uskladištena plastika, no ovo nije prvi požar ovdje. Čini mi se da gori već treći puta u zadnjih 10 godina, što znači da sve mjere zaštite od požara ovdje nisu poduzete”, upozorio je Anušić, prenosi Jutarnji.