Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Požari u Hrvatskoj: Gori kod Benkovca, na Biokovu i Velebitu

pozar_biokovo03-629×420

Situacija na požarištima u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji polako se smiruje, a požar je i dalje aktivan na širem benkovačkom području, na Biokovu iznad Makarske i na Velebitu.

Požar na Biokovu, na južnim padinama istočno od vrha Šibenik, izazvan udarom groma prije tri dana, i dalje se razbuktava, dok je na Velebitu vatra zahvatila i dio nacionalnog parka.

Na Biokovu gori manji dio šume crnog bora i nisko rastinje na nepristupačnom terenu na 1.400 metara nadmorske visine, gdje nema nikakvog pristupnog puta, već samo loš pješački put.

Županijski vatrogasni komandant Dražen Glavina rekao da će jutros iz Makarske na Biokovo biti upućeni vatrogasci koji će na požarište biti prebačeni helikopterom, a očekuje se i pomoć vazdušnih snaga kako bi se obuzdalo širenje vatre.

“Požar koji gori na hrptu Biokova i vidi se iz Makarske ne može se dalje spuštati prema moru zbog visokih litica već se širi samim vrhom planine, a opožarenu površinu za sada je teško utvrditi”, rekao je Glavina.

On kaže da ništa nije ugroženo i da od požara neće biti velike štete, javljaju hrvatski mediji.

Prema posljednjim informacijama, na požarištima u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji više nigdje nema otvorenog plamena, ali vatrogasci i dalje dežuraju na terenu.

U požarima u ove dvije županije, sa kojima se vatrogasci bore već četvrti dan, izgorjeli su dalekovodi i željeznički pragovi, a stanovništvu su uništeni vinogradi i maslinici.

Na području Kistanja u okolini Knina do sada je izgorjelo više od 500 hektara površine.