Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vojni blogeri

Pravo je čudo da ovaj komentar iz Rusije nije cenzurisan: “Putin je politički leš”

putin
putin

Jedinu pravu vijest proizašlu iz Putinovog gotovo dvosatnog govora – suspenziju ruskog učestvovanja u sporazumu o kontroli nuklearnog oružja – ruski je bloger i bivši FSB-ovac Igor Girkin opisao kao “simboličnu, ali beznačajnu za rat”

Ruski vojni bloger je nakon jučerašnjeg govora ruskog predsjednika o stanju nacije proglasio Vladimira Putina “političkim lešom”, prenosi Sky News.

Predsjednik, navodi drugi ruski vojni bloger, u jučerašnjem obraćanju naciji i svijetu nije spomenuo ruske vojne poraze, ali nije eksplicite ni nabrojao ruske ratne ciljeve.

Podsjetimo, proratni blogeri koje imaju na hiljade pratitelja uspjeli su izbjeći drakonsku cenzuru. U njih se ubrajaju anonimni blogeri, ali i novinari koji se nalaze u Ukrajini s ruskim snagama. “Putin kao političar je leš”, objavio je vojni bloger Anatolij Nesmijan pa je dodao: “Ne može procijeniti situaciju, naglasiti osnovne kontradikcije i ponuditi adekvatno rješenje problema.”

Jedinu pravu vijest proizašlu iz Putinovog gotovo dvosatnog govora – suspenziju ruskog učestvovanja u sporazumu o kontroli nuklearnog oružja – ruski je bloger i bivši FSB-ovac Igor Girkin opisao kao “simboličnu, ali beznačajnu za rat”.

Američki odbrambeno-sigurnosni trust mozgova Institut za ratne studije (ISW) je Putinovu odluku o suspenziji sporazuma proglasio “pokušajem ponovnog uvođenja nuklearne retorike u informacijski prostor kako bi kompenzirao gubitke na ratištu”.

Putinov govor na sličan su način opisali neki ruski vojni blogeri, koji navode kako je Putin mogao iskoristiti trenutak za najavu formalne mobilizacije, službeno proglašenje rata ili najavu promjena u ruskoj obrambenoj industriji.

“Putin je rekao vrlo malo toga konkretnog. Činjenica da nije naveo konkretne ciljeve i vremenske rokove, pri čemu je rat opisao egzistencijalnim za rusku populaciju, upućuje da postavlja informacijske uvjete za dug rat u Ukrajini”, navodi ISW.

Šef zloglasne ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin tvrdi da nije ni pogledao Putinov govor jer je bio “zauzet nabavljanjem streljiva” za svoje plaćenike.

Jučer je Prigožin neposredno prije Putinovog govora optužio rusko ministarstvo odbrane za uskraćivanje streljiva njegovim snagama, koje pokušavaju zauzeti ukrajinski grad Bahmut.