Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jusko bojadžić

“Prazna šerpa” uzrok Erdoganovog poraza

erdogan zakletva
FOTO: Srceenshot

I ono što je značajno, kaže Bojadžić, najmanji broj glasača je izašao na izbore u posljednjih 30 godina

Aktuelni opozicioni gradonačelnici Istanbula i Ankare pobijedili su na nedjeljnim lokalnim izborima u Turskoj, što znači da je stranka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana po drugi put izgubila u dva najveća grada u toj zemlji.

Erdogan je odmah priznao izborni poraz njegove stranke kazavši da nije postigla željeni rezultat te da će izvršiti samokritiku i pozabaviti se nedostacima. Tim povodom gost magazina Svijet bio je Jusko Bojadžić, dopisnik FTV-a iz Istanbula.

„Očito da su izbori jako značajni. ‘Šerpa’ je pobijedila na prethodnim lokalnim izborima širom Turske. Mnogi strani novinari i ostali su pitali šta je uzrok Erdoganovog drugog poraza u posljednjih 30 godina – prazna šerpa, ekonomija je jako teška, mnogo je manje mesa i značajnih dodataka da bi šerpa bila puna. Trenutno šerpa nije puna”, objašnjava on.

jusko bojadžić
FOTO: FTV
Jusko Bojadžić

Manja izlaznost na izbore

I ono što je značajno, kaže Bojadžić, najmanji broj glasača je izašao na izbore u posljednjih 30 godina.

“Nikad se nije desilo ispod 80 posto da izlazi na izbore, ovdje je bilo 77. Očito da Erdoganovi glasači nisu izašli na biračka mjesta. Ovi koji su pobijedili su izašli. Također, Turska ide na dvopartijski sistem. Postoje republikanci CHP i ova stranka koju predvodi Erdogan – AK Partija. Turska će se sve dalje i dalje odvijati na dvopartijskom sistemu, kao što je i u Americi. Obala Sredozemnog mora je uvijek crvena, uvijek dobija CHP, unutrašnjost Turske Erdogan je zadržao u svojim rukama. Turska je podijeljena 39-39 posto”, kazao je.