Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klement Balili

Predao se “balkanski Pablo Escobar”, policija ga je godinama neuspješno hvatala

Klement Balili

Upitan što je Baliliju ponuđeno za predaju, Lleshaj je odgovorio: “Zagarantiran fer pravni postupak”

Jedan od najtraženijih albanskih krijumčara drogom Klement Balili predao se policiji nakon što je tri godine proveo u bijegu i nakon desetak bezuspješnih policijskih akcija njegovog hapšenja, piše Al Jazeera Balkans.

Balili, kog su mediji prozvali balkanskim Pablom Escobarom, izbjegava hapšenje od maja 2016. godine zahvaljujući navodnim političkim vezama i mreži podrške koju je razvio u Sarandi, gradu na jugu Albanije.

U februaru 2017. godine, pod pritiskom zapadnih saveznika, Albanija je hapšenje Balilija stavila među prioritete s obzirom na to da se njegov lanac droge proširio na teritorije susjednih zemalja i NATO saveznika.

Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Lleshaj izjavio je novinarima da je predaja Balilija rezultat “sveobuhvatne, duge i kompleksne operacije provedene u saradnji s albanskim partnerima”.

Upitan što je Baliliju ponuđeno za predaju, Lleshaj je odgovorio: “Zagarantiran fer pravni postupak”.

Agencija AP je prenijela da je Balili bio istaknuti dužnosnik lokalne administracije u Sarandi, kao i da se krio nakon što je Grčka za njim raspisala nalog za hapšenje.

Balili odbacuje optužbe, a u javnosti se pojavio i kada ga je grčka policija, u saradnji s američkom agencijom za borbu protiv droge, optužila za transport 700 kilograma kanabisa u Grčku.