Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predizborni skupovi Clinton i Trumpa do kasno u noć

trump-clinton-debate

Demokrata Hillary Clinton i republikanac Donald Trump održat će predizborne skupove do kasno u noć u ponedjeljak, u posljednjem pokušaju da utiču na američke glasače dok se odbrojavaju posljednji minuti predizborne kampanje.

Clinton će održati posljednji predizborni miting u ponoć (u pet sati u utorak ujutru po srednjoevropskom vremenu) u ključnoj državi Sjeverna Karolina, dok će se Trump obratiti pristalicama u Mičigenu u 23.00 sata (u četiri ujutru u utorak).

Fokus posljednjih mitinga je na ključnim državama za izbor novog američkog predsjednika. Pobjednik će biti određen na osnovu takozvanih elektorskih glasova koje dobije pobjednik u svakoj saveznoj državi, a ne na osnovu ukupnog broja glasova širom zemlje.

Trump je započeo dan u Floridi prije nego što je krenuo u Sjevernu Karolinu, Pensilvaniju, New Hampshire i Mičigen, dok je Clinton počela u Pensilvaniji prije nego što je krenula u Mičigen, pa nazad u Pensilvaniju i nakon nje u Sjevernu Karolinu.

Utrka je postala izjednačena u posljednjim danima, ali se Clinton još smatra favoritom, s više šansi da osvoji 270 od 538 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu. Ona ima neznatnu prednost od dva posto glasova u nacionalnim anketama javnog mnijenja.

Utrka je također izjednačena u ključnim državama za izborni ishod, ali njoj će trebati manje glasova u tim državama nego Trumpu kako bi pobijedila, prenosi dpa.