Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vjosa osmani

Predsjednica Kosova o sastanku s Vučićem: “Cvilio je, žalio se i nije govorio istinu”

osmani vučić
FOTO: Screenshot
Osmani tvrdi da ju je Vučić vrijeđao

Do sastanka je došlo na insistiranje evropskih lidera i naravno, kao predsjednik Kosova, željela sam da pokažem konstruktivnost koja je vrlina našeg naroda, da pokažem volju da sa svima možemo da razgovaramo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je povodom jučerašnjeg sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moldaviji, da je on imao informativni karakter i da nije riječ o pregovorima, kao i da je održan na zahtjev predsjednika Francuske Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholz.

Sastanku je, osim Macrona i Scholz, prisustvovao i Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, a Osmani je rekla da su od Kosova traženi novi izbori na sjeveru.

“Nisam planirala da se sretnem s Vučićem. Naravno, dijalog Kosova i Srbije je u toku u Briselu. Do sastanka je došlo na insistiranje evropskih lidera i naravno, kao predsjednik Kosova, željela sam da pokažem konstruktivnost koja je vrlina našeg naroda, da pokažem volju da sa svima možemo da razgovaramo. Nije prvi put da se nađemo s Vučićem na ovakvom sastanku. Ali moram da kažem da ovaj sastanak, koji je održan na insistiranje predsjednika Macrona i kancelara Scolza, nije bio pregovarački, već sastanak na kom smo razmijenili mišljenja”, rekla je Osmani.

“Cvilio je, žalio se i nije govorio istinu, što mu je naravno ‘vrlina’, budući da je bio Miloševićev ministar propagande”, rekla je predsjednica Kosova. Predsjednica Kosova kazala je i da ju je srbijanski predsjednik vrijeđao na srpskom.

Osmani je kazala i da je sjever Kosova i dalje glavna tema na njenim sastancima s evropskim liderima.

“Također, imala sam trilateralni sastanak s predsjednikom Macronom i kancelarom Scolzom. Sastanku se pridružio i Borrell i detaljno smo razgovarali o izazovima s kojima se suočavamo i koje su neke od opcija koje mogu da nas natjeraju da idemo naprijed. U ovom trenutku je ključno da Srbija prestane da podržava kriminalne grupe koje prave većinu problema na sjeveru i šire u regionu i to je preduslov za deeskalaciju situacije. I drugo, puna primjena dogovora postignutog u Ohridu, jer je Vučić više puta rekao da nema namjeru da ga provodi. Prekršio ga je najmanje osam puta i zbog toga je ključno da postoji jasna poruku od EU”, rekla je Osmani.