Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednici i premijeri država članica EU potpisali Rimsku deklaraciju

deklaracija

Predsjednici i premijeri država članica Evropske unije (EU) potpisali su danas Rimsku deklaraciju na samitu organizovanom povodom 60. godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora, kojim je osnovana Evropska ekonomska zajednica (EZZ), javlja Anadolu Agency (AA).

Na današnji dan 1957. godine Zapadna Njemačka, Holandija, Luksemburg, Italija, Francuska i Belgija potpisali su Rimski ugovor kojim je osnovana EZZ, prethodnica današnje Evropske unije (EU). Iz Evropske ekonomske zajednice riječ “ekonomska” je uklonjena iz naziva 1992. pri potpisivanju Ugovora iz Maastrichta.

Danas potpisanom Deklaracijom utvrđena je nova mapa djelovanja kada su u pitanju dugovanja, izbjeglička kriza, teroristički napadi i Brexit.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk u obraćanju je kazao da današnjim samitom EU obnavlja partnerstvo koje je počelo prije 60 godina. Tusk je kazao da će nakon današnjeg potpisivanja deklaracije Evropa biti u zajedništvu kao nikada do sada.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker poručio je da sve dok su ujedinjeni budućim generacijama mogu ostaviti prosperitetnu, društvenu i sigurnu Evropu. Prema njegovim riječima, poteškoće sa kojima se EU susreće u posljednje vrijeme su zastrašujuće, a problemi sa kojima su se susretali lideri osnivači ne mogu se porediti sa današnjim.

Danas potpisana Deklaracija ima za cilj snažniju Evropu kada je u pitanju sigurnost, prosperitet, održivost kao i socijalna i globalna polja.

“Mi, čelnici 27 država članica i institucija EU-a, ponosni smo na postignuća Evropske unije: izgradnja Evropske unije je hrabar i dalekovidan poduhvat”, navodi se uz ostalo u deklaraciji.

Navodi se da je EU suočena s dosad nezabilježenim izazovima, globalnim i domaćim – regionalnim sukobima, terorizmom, rastućim migracijskim pritiscima, protekcionizmom, socijalnim i ekonomskim nejednakostima.

Čelnici EU navode kako su zajedno odlučni suočiti se s izazovima svijeta koji se brzo mijenja i ponuditi građanima sigurnost i nove prilike. Navode kako će djelovati zajedno, različitim ritmom i intenzitetom kada je potrebno, krećući se u istom smjeru, “kao što smo to činili u prošlosti, u skladu s Ugovorima i ostavljajući vrata otvorenim za one koji se žele pridružiti kasnije. Naša Unija je nepodijeljena i nepodjeljiva.”

Čelnici EU u deklaraciji su istaknuli kako u sljedećih 10 godina žele Uniju koja je sigurna, prosperitetna, konkurentna, održiva i socijalno odgovorna i s voljom i sposobnostima za igranje ključne uloge u svijetu i u oblikovanju globalizacije.

“Želimo Uniju gdje građani imaju nove mogućnosti za kulturni i socijalni razvoj i ekonomski rast. Želimo Uniju koja ostaje otvorena onim evropskim zemljama koje poštuju naše vrijednosti i odlučne su ih promicati.”

“Evropa je naša zajednička budućnost”, navodi se na kraju Rimske deklaracije.

Lideri će prisustvovati ručku koji je organizovao predsjednik Italije Sergio Mattarella, u palati Quirinale.

Za praćenje 60. godišnjice potpisivanja Rimskog ugovora, akreditovano je 1.200 novinara iz svih dijelova svijeta. U Rimu su danas pojačane mjere sigurnosti, angažovano je 5.000 policajaca, a zračni prostor glavnog grada Italije je zatvoren za saboraćaj.