Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sudbinu predsjednika Austrije odlučit će pošta

VAN-DER-BELLEN-HOFER

Austrija na dan izbora neće dobiti novog predsjednika, jer su dva kandidata gotovo izjednačena, pa je neophodno da se prebroje glasovi predati putem pošte.

Više od 885.000 građana zatražilo je glasački listić za glasanje putem pošte, a pošto je ishod na biralištima bio tijesan, tih 14 posto glasačkog tijela odlučit će ko će biti najviši državni funkcioner.

Prema privremenim preliminarnim rezultatima, koje je objavilo Ministarstvo unutarnjih poslova, je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer osvojio je 51,93 posto glasova, a nezavisni kandidat Alexander Van der Bellen 48,07.

Imajući u vidu da 14 posto, to jest 885.437 glasačkih listića koji su izdati za glasanje putem pošte nije izbrojano, dva kandidati su, prema procjenama koje uključuju i te glasove, potpuno izjednačena sa po 50 posto.

Drugi krug izbora bio je obilježen većim izlaskom glasača, jer je izlaznost dostigla 72 posto.

Hofer je, nakon proglašenja privremenih konačnih rezultata, rekao da će biti potrebno još sačekati.

Ishod 13-tih predsjedničkih izbora u Austriji bit će riješeni tek sutra, ukazao je on, dodajući da je neohodno da se prebroje glasački listići predati putem pošte.

On se u izjavi medijima osvrnuo i na optužbe da je političar ekstremne desnice, poručivši da je on političar desne orijentacije, ali centralne desnice, a ne ekstremne.

Također je i Van der Bellen prenio da se konačan rezultat još ne zna i da se mora čekati na glasačke listiće predate putem pošte.

Sutra će nadležne vlasti prebrojati glasačke listiće koji su poslati putem pošte, i očekuje se da će konačan rezultat biti poznat kasno poslijepodne.

Ovaku tijesnu borbu za predsjednika Austrije ova zemlja ne pamti.

Najprije je, na osnovu nešto manje od 60 posto izbrojanih glasova, Hofer bio ispred Van der Bellena, a potom, nakon 70 posto izbrojanih glasova došlo je do preokreta, da bi poslije toga dva kandidata bila potpuno izjednačena.

Inače, Hofer je u prvom krugu glasanja bio jasni pobjednik s osvojenih 35 posto, a Van der Bellen drugi s 21 posto dobijenih glasova.