"IPSOS"

Predsjednički izbori u Hrvatskoj: Kolinda Grabar – Kitarović i dalje vodi po anketama

kolinda2

Hrvatska će, sasvim je jasno, izabrati predsjednika ili predsjednicu u drugom krugu

Predsjednički izbori u Hrvatskoj su sve bliže, a poznati su svi glavni kandidati. Čeka se još samo raspisivanje izbora. Redovno mjesečno istraživanje koje objavljuje Dnevnik Nove TV pokazuje kako samo tri kandidata dobivaju 8 od 10 glasova.

Aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, da su danas izbori, dobila bi 34,5 posto glasova. Otkad ovo istraživanje mjeri njenu podršku, iako ima manjih uspona i padova, nije riječ o dramatičnim promjenama. Gotovo je identično i sa Zoranom Milanovićem – on ovaj mjesec završava s 24,9 posto podrške. Miroslav Škoro, koji je prošli mjesec preskočio 20 posto podrške, nakon što ga je podupro MOST, vratio se opet na uobičajenu od 18,3 posto. Mislav Kolakušić najavio je da kreće u predsjedničku utrku, ali podrška mu se iz mjeseca u mjesec topi, sada je na 5,1 posto. Ivan Pernar pak može računati na podršku od 4 posto. Dalija Orešković je na 2,9 posto, a kandidat HSLS-a Dejan Kovač uživa podršku od 1,7 posto. Ostali kandidati svi zajedno imaju podršku od 4,6 posto, a neodlučnih je 4,1 posto.

Duel Kolinde i Milanovića u drugom krugu

Hrvatska će, sasvim je jasno, izabrati predsjednika ili predsjednicu u drugom krugu. Grabar – Kitarović u duelu sa Zoranom Milanovićem osvaja 51,3 posto, a Zoran Milanović može računati na 37,9 posto podrške. 6,6 posto birača svoj glas ne bi dalo nikome, a ne zna kome i dalje njih 4,2, posto. Grabar – Kitarović pobjeđuje Zorana Milanovića u gotovo svim demografskim grupama. Dobiva 92 posto birača HDZ-a, ali i birača ostalih stranaka, primjerice MOSTA i Živog zida. Zoran Milanović bolje stoji kod visokoobrazovanih i birača u Zagrebu.

Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 982 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.