Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Španija

Tokom protesta u Kataloniji povrijeđeno skoro 300 policajaca

barcelona-protesti

U sukobima je povrijeđeno ukupno 289 policajaca, među kojima i 154 pripadnika regionalnih sigurnosnih snaga, istakla je Isabel Celaa, portparolka Vlade Španije

Vlada Španija objavila je da je u nasilnim protestima koji su izbili širom Katalonije nakon što je Vrhovni sud osudio devet separatističkih lidera povrijeđeno skoro 300 policajaca, prenosi Anadolu Agency (AA).

U sukobima je povrijeđeno ukupno 289 policajaca, među kojima i 154 pripadnika regionalnih sigurnosnih snaga, istakla je Isabel Celaa, portparolka Vlade Španije, prenijeli su lokalni mediji.

Služba za hitnu medicinsku pomoć Katalonije ranije je saopštila da su 593 osobe dobile ljekarski tretman zbog povreda u protestima između 14. i 20. oktobra, uključujući i 226 policajaca.

Celaa je kazala i da je tokom protesta uhapšeno preko 200 ljudi. Od toga, 134 odrasle osobe i 15 maloljetnika su se pojavili pred sudom, a 31 je poslana u zatvor. Od 15 maloljetnika, 14 je pušteno na uslovnu slobodu, a jedan je smješten u zatvor za maloljetnike.

Ulice Barcelone i drugih katalonskih gradova nekoliko dana su potresale demonstracije nakon što je Vrhovni sud Španije 14. oktobra osudio devet separatističkih lidera, uglavnom bivših članova katalonske regionalne Vlade, na zatvorske kazne do 13 godina zbog nelegalnog referenduma i jednostranog proglašenja nezavisnosti 2017. godine.