Globus

slavio u prvom krugu

Predsjednički izbori u Portugalu: De Sousa izborio novi mandat na čelu države

25/01/2021

De Sousa je izvojevao veliku pobjedu već u prvom krugu izbora, a kandidat je trenutno opozicione Socijaldemokratske partije Portugala

Marcelo Rebelo de Sousa pobijedio je na predsjedničkim izborima u Portugalu i izborio još jedan mandat na čelu te države, javlja Anadolu Agency (AA).

U Portugalu su držani deseti predsjednički izbori na kojima se za poziciju šefa države utrkivalo sedam kandidata, a 72-godišnji De Sousa je osvojio 60,7 posto glasova i izborio drugi petogodišnji mandat.

De Sousa je izvojevao veliku pobjedu već u prvom krugu izbora, a kandidat je trenutno opozicione Socijaldemokratske partije Portugala.

Ana Gomes je kao kandidatkinja aktuelne vladajuće Socijalističke partije osvojila 12,97 posto glasova.

Lider ekstremno desničarske partije Chega Andre Ventura osvojio je 11,9 posto glasova, a predvodi partiju koja je osnovana prije svega dvije godine.

De Sousa je u pobjedničkog govoru najavio da će mu prioriteti novog mandata biti borba protiv pandemije COVID-19 i radikalizama u Postigalu.

Na izborima u Portugalu glasalo je svega 39,49 posto registriranih birača, što je najslabija izlaznost u demokratskoj historiji te zemlje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.