Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednički izbori u Sloveniji: Pahor i Šarec idu u drugi krug

pahor
Borut Pahor

Prema podacima Državne izborne komisije, nakon 97 posto prebrojanih glasačkih listića aktuelni predsjednik Slovenije Borut Pahor osvojio je 47,1 posto glasova, ali mu to nije dovoljno za pobjedu u prvom krugu i osvajanje drugog petogodišnjeg predsjedničkog mandata, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako su projekcije pokazivale da bi Borut Pahor novi mandat mogao dobiti već u prvom krugu, prebrojani glasovi pokazali su drugačiji rezultat.

Slijedi ga Marjan Šarec sa 24,9 posto osvojenih glasova, pa je izvjesno da će građani Slovenije predsjednika države izabrati u drugom krugu izbora 12. novembra.

Na trećem mjestu Romana Tomc sa 13,6 posto osvojenih glasova birača, dok je Ljudmila Novak dobila povjerenje 7,1 posto birača.

U Sloveniji su danas održani predsjednički izbori, šesti od sticanja nezavisnosti, na kojima je glasalo 42 posto birača od 1,7 miliona s pravom glasa.

Predsjednik Republike Slovenije najviši je politički dužnosnik u državi, koji predstavlja zemlju i zapovijeda njenim odbrambenim snagama. Aktuelni predsjednik je Pahor, a do sada su tu funkciju obavljali Milan Kučan (dva mandata), Janez Drnovšek i Danilo Turk.