Predsjednik Češke: Izbjeglice su neradnici, šire bolesti i terorizam

Milos Zeman
Foto: EPa

Češki predsjednik Miloš Zeman žestoko se obrušio na izbjeglice koji u velikim brojevima pristižu u Europu. Zeman je istaknuo kako prijem izbjeglica s Bliskog istoka i sjeverne Afrike na teritorij Češke sa sobom nosi tri velika rizika – širenje zaraznih bolesti, terorizam Islamske države i stvaranje novih geta, prenosi N1.

Češki predsjednik je upozorio da bi zajedno s izbjeglicama u Češku mogle ući “ćelije” Islamske države, odnosno njihovi “agenti spavači”. U tom slučaju, smatra Zeman, stvorila bi se i mogućnost da se ti teroristi kasnije aktiviraju kako bi izvršili napade poput onih u Londonu, Parizu ili Madridu.

Usto, češki predsjednik Zeman ističe i kako, po njemu, većina izbjeglica spada u ekonomske migrante, a ne u one koji bježe pred strahotama rata. Zeman dodaje i kako takvi ljudi u Češkoj ne žele raditi, ali kako bi u zemlju mogu unijeti zarazne bolesti, a naglasio je i opasnost stvaranja geta.

Češka vlada spremna je prihvatiti oko 15.000 izbjeglica u sljedeće dvije godine, a svi ostali u toj zemlji borave nelegalno

Ilegalce i kršitelje zakona treba vraćati nazad u matične zemlje

“Oni se zbog kulturnih razlika neće moći prilagoditi”, kazao je Zeman za radio Frekvence 1, prenosi N1.

Češka vlada spremna je prihvatiti oko 15.000 izbjeglica u sljedeće dvije godine, a svi ostali koji u toj zemlji borave nelegalno i trebalo bi, kao i one koji se ogriješe o češke zakone, vratiti nazad u matične zemlje, kazao je Zeman.

U zaključku, češki predsjednik ističe kako će izbjeglice koje prelaze preko Češke, nakon što ih Njemačka prestane prihvaćati, ostati u Češkoj. Zbog toga će Češka, ukoliko se pokaže da zaštita Europske unije ne funkcionira, sama morati braniti svoje granice, i to uz pomoć policije i vojske, dodao je Zeman.