U krvavim neredima u Kijevu povrijeđeno oko 100 policajaca

neredi-kijev

U glavnom ukrajinskom gradu Kijevu danas su izbili sukobi između demonstranata i policije nakon što je ukrajinski parlament usvojio u ponedjeljak u prvom čitanju ustavnu reformu koju zahtijeva Zapad, a koja daje više autonomije teritorijima na proruskom pobunjeničkom istoku.

Više stotina pristaša stranke “Sloboda” protestovalo je ispred parlamenta protiv prijedloga ustavne reforme, dok je krajnje desni pokret “Desni sektor” objavio da je blokirao saobraćaj u ulici ispred parlamenta.

Oko 100 policajaca je povrijeđeno u pokušaju demonstranata da probiju ogradu postavljenu oko parlamenta, izvijestio je ukrajinski ministar, a AFP-ov reporter kazao je kako je vidio na desetke ljudi prekrivenih krvlju nakon što je u blizini parlamenta odjeknula eksplozija.

Ukrajinski mediji navode da demonstranti bacaju na policiju dimne bombe, upotrebljavaju drvene palice i suzavce. Odjeknula je i jaka detonacija, a mediji javljaju da je eksplodirala granata. Izgrednik koji je bacio eksplozivnu napravu je uhapšen.

Učesnici akcije dočekali su usvajanje izmjena Ustavu uzvicima “Sramota” i “Dolje banda”

Naime, u korist odluke koja predviđa veću autonomiju separatističkim područjima na proruskom istoku zemlje glasalo je 265 zastupnika nasuprot nužnog minimuma od 226 na sjednici popraćenoj prosvjedima desnice ispred parlamenta.

Ukrajinski zastupnici prije toga pokušali su blokirati pristup govornici u parlamentu kako bi spriječili glasanje o nacrtu reforme ustava ocijenivši ponuđeni dokument “protuukrajinskim” i “za Putina”.

https://www.youtube.com/watch?v=en2ma7tzvEc

Pristup govornici, gdje sjedi predsjednik parlamenta, blokirali su zastupnici Radikalne stranke koja je dio propredsjedničke koalicije, ali koja odbija poduprijeti tu reformu ustava. I stranka “Samopomoć”, također dio koalicije koja podržava predsjednika Petra Porošenka, također se izjasnila protiv spomenute reforme koju traže zapadni saveznici Kijeva jer u tome vide način smirivanja oružanog sukoba.

Porošenko se tokom vikenda sastao sa zastupnicima koalicijskih stranaka koji se protive reformi kako bi ih uvjerio da promijene mišljenje.

https://www.youtube.com/watch?v=FkbX_mN4wD0

Ustavni sud Ukrajine dao je u julu zeleno svjetlo za nacrt ustavnih reformi o davanju veće autonomije separatističkim područjima na istoku. Prijedlog reforme daje veće ovlasti regionalnim i lokalnim vlastima, ali suprotno očekivanju proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, nije potvrđen status polu-autonomije teritorija pod njihovom kontrolom.

Decentralizacija i specijalni status pobunjeničkih područja Donecka i Luganska predviđeni su sporazumom iz Minska koji je postignut uz posredovanje njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea te u prisustvo predsjednika Rusije Vladimira Putina.