Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rodrigo Duterte

Predsjednik države upozorio građane: Vakcinišite se ili ću vas strpati u zatvor

filipini

“Vi odlučite, vakcina ili ću vas zatvoriti”, rekao je Duterte u televizijskom obraćanju u ponedjeljak nakon izvještaja o niskim odazivima na vakcinisanje u glavnom gradu Manili

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte zaprijetio je zatvorom ljudima koji odbiju vakcinisanje protiv koronavirusa dok se Filipini bore protiv jedne od najgorih vrsta azijske epidemije, s ukupno više od 1,3 miliona zaraženih i 23.000 preminulih.

“Vi odlučite, vakcina ili ću vas zatvoriti”, rekao je Duterte u televizijskom obraćanju u ponedjeljak nakon izvještaja o niskim odazivima na vakcinisanje u glavnom gradu Manili.

Duterteove primjedbe proturječe onim njegovih zdravstvenih dužnosnika, koji su rekli da je, iako se ljude poziva na primanje vakcine protiv Covid-19, ono bilo dobrovoljno.

“Nemojte me pogrešno shvatiti, u ovoj je zemlji kriza”, rekao je Duterte. “Ja sam samo ogorčen jer Filipinci ne slušaju vladu.”

Od nedjelje su filipinske vlasti u potpunosti vakcinisale 2,1 milion ljudi, polako napredujući prema vladinom cilju do 70 miliona od 110 miliona ljudi koliko ih ima u zemlji.

Duterte, kojeg su kritizirali zbog njegovog oštrog pristupa suzbijanju virusa, također je stao uz svoju odluku da ne dozvoli da se škole ponovo otvore.

U istom obraćanju se dotakao i međunarodnog kaznenog suda (ICC), nakon što je tužitelj ICC-a zatražio dopuštenje za potpunu istragu ratnih ubistava u ratu protiv droge.

Duterte, koji je u martu 2018. otkazao članstvo Filipina u osnivačkom ugovoru MKS-a, ponovio je da neće sarađivati s istragom, opisujući MKS kao “sranje”.

“Zašto bih branio ili se suočio s optužbom pred bijelcima. Sigurno ste ludi ”, rekao je Duterte, koji je nakon pobjede na predsjedničkim izborima 2016. pokrenuo kampanju protiv droge u kojoj je ubijeno na hiljade ljudi.

Grupe za ljudska prava kažu da su vlasti po prijekom postupku pogubile osumnjičene za trgovinu drogom, ali Duterte je i dalje tvrdio da su oni koji su ubijeni nasilno, pružali otpor pri hapšenju.