toplotni val

Upaljeni svi alarmi: Danas će biti 40 stepeni, vrućine će potrajati nekoliko sedmica!

Skradin: Veliki broj posjetitelja uživa u ljepotama Nacionalnog parka Krka
12.08.2019., Skradin - Val visokih temperatura i vrucina zahvatio je cijelu Hrvatsku, pa tako i Nacionalni park Krka. Najtopliji dan u godini najlakse je podnijeti uz hladnu tekucinu i osvjezavanje u rijeci. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kako je navedeno na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas se očekuju temperature i do 40 stepeni Celzijusa.

Bosnu i Hercegovinu drugi dan ljeta očekuje još jedan tropski dan, zbog čega je narandžasti meteoalarm upaljen za skoro kompletnu teritoriju države.

Kako je navedeno na stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda očekuju se temperature i do 40 stepeni Celzijusa.

Narandžasti meteoalarm upaljen je za područja Sarajeva, Foče, Višegrada, Banja Luke, Prijedora, Bihaća, Mostara i Trebinja, dok je za područje Livna na snazi žuto upozorenje.

Danas se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar će biti slab, jugozapadnog smjera.

Dnevna temperatura će iznositi od 34 do 40 stepeni.

U Sarajevu će biti sunčano većinu dana. Jutarnja temperatura će iznositi 20 stepeni, a najviša dnevna do 36.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak će biti sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne ponegdje u Bosni je moguć lokalni pljusak. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 34 do 40 °C.

U petak će biti sunčano postepeno naoblačenje tokom dana, što u većem dijelu Bosne može usloviti pljuskove. Jutarnja temperatura od 19 do 26, a dnevna od 31 do 37 °C.

Vrućine će potrajati

Prvi ovogodišnji toplinski val, izazvan pritjecanjem vrlo toplog zraka po visini s juga i jugozapada, odnosno iz sjeverne Afrike, zahvatio je BiH.

Sunčano i vruće vrijeme pravladavat će veći dio ove sedmice, a vrhunac toplinskog vala očekuje se sredinom sedmice.

Prema raspoloživim prognostičkim kartama, u ostatku juna, a vrlo vjerovatno i prvoj polovini jula nastavit će se natprosječno toplo vrijeme. Pritom su i dalje izgledna razdoblja izraženog odstupanja temperature zraka u odnosu na prosjek, tj. toplinski valovi. Međutim, na duljoj vremenskoj skali nemoguće je prognozirati njihovu pojavu, trajanje i intenzitet. Razdoblja vrućine povremeno će biti prekidana prodorima svježijeg zraka, ponekad praćena i grmljavinskim pljuskovima, osobito na kopnu. Prvo nas takvo osvježenje očekuje vjerovatno krajem ove sedmice, rekla je za Jutarnji list hrvatska  meteorologinja Tomislava Hojsak.