Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik Duterte proglasio vanredno stanje na Filipinima

Rodrigo Duterte

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte proglasio je na neodređeni vremenski period “vanredno stanje u državi zbog razuzdanog nasilja” nakon prošlosedmične smrtonosne ekplozije u njegovom rodnom gradu Davao u kojoj je 14 osoba izgubilo život, a na desetine su ranjene, izvještava Time.

Ovaj proglas ne iziskuje saglasnost od strane kongresa i ostati će na snazi “dok ga predsjednik ne ukine ili povuče”, rekao je jedan visoki zvaničnik, kako prenosi lokalna novinska web stranica Rappler.

Duterte je ranije proglasio “stanje bezakonja” nakon napada 2. septembra, za koji su odgovornost preuzeli ekstremisti militantne grupe Abu Sayyaf. Međutim, rekao je da proglas nema istu jačinu kao vojno (opsadno) stanje.

Jučerašnji proglas, pak, policiji i vojsci daje sveobuhvatne ovlasti i na njega se ne odnosi ograničenje trajanja na 60 dana, kao što je slučaj sa opsadnim stanjem.

Duterte je potpisao proglas neposredno prije ukrcavanja na avion za Laos, gdje učestvuje na regionalnom samitu. Ovaj lider je izazvao kontroverzu čak i prije svog dolaska, nazvavši američkog predsjednika Baracka Obamu “ku*vinim sinom” i upozorivši ga da ne postavlja pitanja o brojnim vansudskim pogubljenjima.

Više od 2.400 osumnjičenih za upotrebu i rasturanje droge je ubijeno otkako je Duterte preuzeo funkciju krajem juna.