Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izbori u Srbiji

Predsjednik RIK-a oglasio se o okupljanju glasača iz RS u beogradskoj Areni

srbija izbori
Ilustracija: OSCE

Velike gužve zabilježene su na brojnim biračkim mjestima širom Beograda, a u Srbiji je do 14 sati glasalo 32,38 posto birača

Vladimir Dimitrijević, predsjednik Republičke izborne komisije (RIK), izjavio je na konferenciji za medije da zakonom nije zabranjeno okupljanje građana u beogradskoj Areni, komentirajući tako informacije da se u najvećem sportskom objektu u Srbiji okupljaju glasači iz Republike Srpske koji se potom organizirano autobusima voze do biračkih mjesta gdje glasaju.

“U vezi ovih navoda, moram da napomenem, tamo nema biračkog mjesta. Zakonom nije zabranjeno da se ljudi okupljaju i ukoliko im je bila namjera da idu na glasanje na neko biračko mjesto. Sad, ko, kako i zbog čega ih je dovezao organizirano i zbog kojeg povoda ne spada u nadležnosti RIK-a. Što se tiče članova RIK-a, koji su samoinicijativno bili tamo, obavještavam vas da se nadležnosti i ovlaštenja članova RIK-a odnose isključivo na koordinaciju s ostalim organima za provođenje izbora, a ne za komunikaciju s okupljenim građanima. Ukoliko je došlo do bilo kakvih incidenata, svaki pokušaj nasilja osuđujem. Molim ih da to prijave nadležnim organima”, rekao je Dimitrijević, a prenosi portal Nova.rs.

Stranka slobode i pravde objavila je na svom nalogu na društvenoj mreži X da su njihovi članovi RIK-a otišli u Arenu da provjere na koji način SNS razvrstava glasače iz susjednih zemalja, a koji glasaju u Beogradu. Tom prilikom, kako su naveli, su i fizički napadnuti.

Inače, velike gužve zabilježene su na brojnim biračkim mjestima širom Beograda, a u Srbiji je do 14 sati glasalo 32,38 posto birača.