Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Washington

Predstavnički dom Kongresa pokrenuo istragu protiv Trumpa

President Trump Views The Eclipse From The White House

Objavljujući početak istrage, Nadler je rekao da je Trump “prethodnih nekoliko godina izbjegavao odgovornost za svoje gotovo svakodnevne napade na osnovna pravna, etička i ustavna pravila i norme”

Odbor za pravna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa pokrenuo je danas obimnu istragu protiv predsjednika SAD Donalda Trumpa, Bijele kuće, izbornog štaba i kompanija, poslavši zahtjeve za dokumentima 81 osobi povezanoj s Trumpom i njegovim saradnicima, prenosi Slobodna Evropa.

Predsjedavajući tog odbora, demokrata Jerrold Nadler, rekao je danas da će istraga biti usmjerena na moguću opstrukciju pravde, korupciju i zloupotrebu ovlaštenja.

Objavljujući početak istrage, Nadler je rekao da je Trump “prethodnih nekoliko godina izbjegavao odgovornost za svoje gotovo svakodnevne napade na osnovna pravna, etička i ustavna pravila i norme”.

– Istraga tih prijetnji vladavini prava obaveza je Kongresa i osnovna funkcija Odbora za pravna pitanja Predstavničkog doma – naveo je Nadler.

Osobe od kojih se traže dokumenta obuhvataju sve aspekte Trumpovog života, a među njima su i ljudi povezani s miješanjem Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine, uključujući učesnike kontroverznog sastanka s ruskom advokaticom Natalijom Veselnickajom, povezanom sa Kremljom, u Trump kuli juna 2016. godine.

Na listi su i dva Trumpova sina, Donald Tramp Junior i Eric Tramp, kao i mnogi sadašnji i bivši bliski savjetnici predsjednika SAD.