Pregovori o iranskom nuklearnom programu pred kolapsom?!

iran sporazum

Sjedinjene Države neće razmatrati produženje roka za postizanje sporazuma o iranskom nuklearnom programu, saopćio je u srijedu State Department, uprkos nagovještajima iz Francuske i Irana da bi se pregovori mogli produžiti i do jula.

“Ne razmišljamo o produženju roka iza 30. juna”, izjavio je glasnogovornik State Departmenta Jeff Rathke na brifingu za novinare, prenosi agencija Reuters.

Rathke je izjavio da Sjedinjene Države vjeruju da svjetske sile koje pregovaraju s Teheranom mogu ostvariti svoj cilj postizanja sporazuma do zadatog roka.

Američki državni tajnik John Kerry planira otputovati u Ženevu 30. maja na sastanak sa svojim iranskim kolegom Javadom Zarifom, na drugi krug razgovora nekoliko sedmica prije roka.

Inspekcija vojnih objekata

U isto vrijeme, oglasio se i zvanični Pariz, s porukom da neće prihvatiti sporazum o iranskom nuklearnom programu ako Teheran odbije inspekciju vojnih objekata. Rekao je to u srijedu šef francuske diplomatije Laurent Fabius, sedam dana nakon što je iranski vrhovni vođa isključio takvu inspekciju.

“Francuska neće prihvatiti sporazum ako ne bude jasno da može biti urađena provjera svih iranskih lokacija, podrazumijevajući i vojne”, rekao je Fabius.