Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi mandat za Andersson

Prema izlaznim anketama blok lijevog centra vodi na izborima u Švedskoj

magdalena andersson fena

Istraživanje javnog emitera SVT dalo je bloku lijevog centra premijerke Magdalene Andersson 49,8% glasova prednosti naspram 49,2% opozicionih desničarskih partija

Švedske stranke lijevog centra vjerovatno će zadržati većinu u parlamentu nakon izbora koji se održavaju danas u ovoj zemlji, pokazuju izlazne ankete nakon zatvaranja birališta. Takav ishod će vjerovatno osigurati još jedan mandat socijaldemokratskoj premijerki Magdaleni Andersson, javlja Reuters.

Istraživanje komercijalnog emitera TV4 pokazalo je da blok lijevog centra vodi sa 50,6% glasova, naspram 48,0% glasova opozicionih desničarskih partija, iako se švedske izlazne ankete ponekad značajno razlikuju od konačnog rezultata.

Ankete zasad ukazuju na to da će švedski blok lijevog centra izboriti tijesnu pobjedu nad protivnicima iz desničarskih partija, iako je stranka Švedske demokrate, koja je izričito antiimigracijska, ostvarila dobitke među glasačima i mogla bi postati druga najveća grupacija u parlamentu.

Istraživanje javnog emitera SVT dalo je bloku lijevog centra premijerke Magdalene Andersson 49,8% glasova prednosti naspram 49,2% opozicionih desničarskih partija.

Istraživanja javnog mnijenja su pokazala da je trka još uvijek tijesna. Anketa TV4 na dan izbora takođe je pokazala da lijevi centar ima neznatno vodstvo.

Socijaldemokrate premijerke Andersson su na vlasti već osam godina.

U kampanji su se stranke isticale po svojoj oštrini u najavama borbe protiv kriminalnih grupa, nakon stalnog porasta incidenata u kojima se koristi vatreno oružje na ulicama u Švedskoj, što je jedan od problema koji najviše uznemiruje birače, dok su rastuća inflacija i energetska kriza nakon invazije na Ukrajinu također zauzimali centralno mjesto među temama tokom kampanje.