Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

grčka

Premijer se izvinio zbog nespremnosti države tokom snježnog nevremena

atina

– Želio bih da počnem ličnim i iskrenim izvinjenjem našim sugrađanima koji su patili mnogo sati, zarobljeni na Atiki Odosu – rekao je Micotakis na početku sjednice vlade

Grčki premijer Kyriakos Micotakis izvinio se u srijedu zbog nespremnosti države da se izbori s posljedicama jake snježne oluje koja je zaustavila transport u Atini i ostavila hiljade vozača zarobljene na glavnom gradskom autoputu ove sedmice.

Snažne snježne padavine su rijetka pojava u glavnom gradu Grčke, ali zemlju je sada drugu zimu zaredom pogodilo ekstremno vrijeme, javlja Reuters.

Nakon snježne oluje u ponedjeljak, hiljade je ljudi evakuirano s autoputa Attiki, glavne obilaznice glavnog grada, a neki su napustili automobile pješice ili su se sklonili na gradskom aerodromu, drugi su satima bili zarobljeni na niskim temperaturama.

Desetine automobila koje su za sobom ostavili vozači ostali su zarobljeni na Attiki Odosu u srijedu, a oko 3.000 domaćinstava je treći dan ostalo bez struje u širem području Atine.

– Želio bih da počnem ličnim i iskrenim izvinjenjem našim sugrađanima koji su patili mnogo sati, zarobljeni na Atiki Odosu – rekao je Micotakis na početku sjednice vlade.

– Bilo je grešaka i nedostataka koji se moraju ispraviti – dodao je.

Vlada je utorak i srijedu proglasila državnim praznikom u široj regiji Atine i drugim područjima pogođenim nevremenom, škole i javne službe su zatvorene. Vlasti su saopćile da će škole ostati zatvorene do petka jer snijeg i dalje blokira pristup objektima.