Japan

Premijer smijenio vlastitog sina zbog neprimjerenih fotografija

Foto: Screenshot

Fotografije koje je objavio sedmičnik Shukan Bunshun prikazuju Shotara Kishidu i desetak drugih osobe kako poziraju ili leže na simbolično važnim stepenicama prekrivenim crvenim tepihom rezidencije

Najstariji sin Fumija Kishide, japanskog premijera, odstupit će s pozicije sekretara za izvršnu politiku usred negodovanja javnosti zbog toga što je koristio službenu rezidenciju za privatnu zabavu. Fotografije koje je objavio sedmičnik Shukan Bunshun prikazuju Shotara Kishidu i desetak drugih osobe kako poziraju ili leže na simbolično važnim stepenicama prekrivenim crvenim tepihom rezidencije.

Na taj način su željeli imitirati grupne fotografije novoimenovanih kabineta, pri čemu se Shotaro nalazio u središtu, što je pozicija rezervirana za premijera.

Udarac za oca premijera

Druge fotografije snimljene zabavi održanoj 30. decembra prošle godine prikazuju goste kako stoje na podiju kao da drže konferenciju za novinare, piše Guardian.

Ostavka Shotara Kishide udarac je za njegova oca, čiji se rejting poboljšao nakon ovomjesečnog summita G7 u Hirošimi i navodnog pokušaja atentata na njega. “S obzirom na to da je sekretar za (premijerova) politička pitanja, što je javni položaj, njegovi su postupci bili neprikladni i odlučio sam ga smijeniti kako bih preuzeo odgovornost. Naravno, odgovornost za imenovanje je na meni”, kazao je Fumio Kishida.

Nije njegov prvi skandal

Najavio je da će njegovog sina u četvrtak zamijeniti dugogodišnji lični pomoćnik Takayoshi Yamamoto. Glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno ranije je opisao događaj kao “neprikladan” i obećao kako će osigurati da se rezidencija više ne koristi nepropisno.

Zgrada stara gotovo 100 godina prije je služila kao ured premijera, a pretvorena je u stambeni prostor 2005. kada je izgrađen novi ured. Ovo nije bio prvi put da je 32-godišnji Shotaro kritiziran zbog zloporabe službenog položaja.

U siječnju je kritiziran zbog korištenja automobila veleposlanstva za privatna putovanja u Veliku Britaniju i Pariz te zbog odlaska u kupovinu suvenira za članove kabineta u luksuznoj robnoj kući u Londonu.

Imenovanje članova porodice uobičajeno u japanskoj politici

Kishida je rekao da je svog sina oštro ukorio, ali to nije uspjelo ublažiti kritike javnosti i opozicionih zastupnika koji su ga optuživali za nepotizam. Shotaro je počeo raditi za svog oca u martu 2020. nakon što je napustio posao u trgovačkoj kući, a Kishida je inzistirao da je imenovao sina zbog njegove “osobnosti i pronicljivosti”.

Skandal bi mogao oslabiti nagađanja da Kishida planira raspisati prijevremene izbore za donji dom nakon općenito pozitivnih kritika njegovog djelovanja tokom samita G7 u Hirošimi, zaokruženih osobnim pojavljivanjem ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na samitu.

Shotaro je na poziciju sekretara za politiku došao u oktobru prošle godine. Radi se o jednom od osam sekretarskih mjesta. Imenovanje članova obitelji kao korak prema njihovom dotjerivanju kao nasljednika uobičajeno je u japanskoj politici, koja ima visok udio nasljednih zakonodavaca. Shotaro je prethodno bio očev privatni sekretar, prenosi Index.