Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Turske Yildirim zaplakao tokom konferencije za novinare

Yildirim

Premijer Republike Turske Binali Yildirim vrlo je emotivno reagirao na današnjoj konferenciji za novinare prisjećajući se pitanja unučeta o vojnicima koji su pokušali državni udar u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Zar i to nisu naši vojnici? Zašto ubijaju ljude?” prisjetio se Yildirim pitanja 12-godišnjeg unučeta tokom današnje konferencije za novinare u Ankari, nakon sjednice Vlade Turske.

Turski premijer je potom zaplakao te nastavio:

Yildirim111

“Djetetu nisam mogao odgovoriti, ali ćemo onima koji su to pokušali sasvim sigurno odgovoriti. Dobit će odgovor koji će vidjeti cijeli svijet”, rekao je Yildirim.

Premijer Turske Yildirim saopćio je danas u Ankari kako je utvrđeno da je broj žrtava pokušaja državnog udara dosegao 208 osoba. Među njima se nalazi 145 civila, 60 policajaca i tri vojnika.

Yildirim je rekao i kako pokušaj državnog udara od petka uvečer nema ni najmanje veze s pripadnicima Oružanih snaga Turske koji vole i poštuju svoju domovinu, narod i zastavu.

“Iako je pokušaj državnog udara pokrenut unutar oružanih snaga, to nema ni najmanje veze s pripadnicima vojske koji vole i poštuju svoju domovinu, narod i zastavu. To su pokrenuli izdajnici, teroristi krvavih ruku koji su obukli uniforme”, rekao je Yildirim na konferenciji za novinare održanoj u Ankari nakon sjednice Vlade Turske.

Premijer Turske Yildirim je kazao kako je broj mrtvih pučista je 24, ranjenih 50. Uhapšeno ih je i u proceduri 7.271. Donešena je odluka o suspenziji 2.745 sudija i tužilaca.