Globus

napad u christchurchu

Premijerka Novog Zelanda obraćanje počela sa “Selam Alejkum”

19/03/2019

On je terorista. On je kriminalac. On je ekstremista. Ali on će, kada je govorim, biti bez imena - naglasila je Jacinda Ardern

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern obećala je da nikada neće izgovoriti ime napadača na dvije džamije u gradu Christchurchu koji je ubio 50 osoba.

– On je očekivao mnoge stvari od svog terorističkog čina, a jedna je bila da se po zlu proslavi – zato me nikada nećete čuti da pominjem njegovo ime – rekla je Ardernova u emotivnom obraćanju u novozelandskom parlamentom.

Novozelandska premijerka je specijalni sastanak parlamenta počela pozdravom “Selam Alejkum”, što znači “neka mir bude s vama”.

Za napad na dvije džamije optužen je Australijanac Brenton Tarrant (28), koji sebe opisuje kao bijelog suprematistu, podsjeća BBC.

– Preklinjem vas, govorite imena onih čiji su životi izgubljeni prije nego ime čovjeka koji ih je uzeo. On je terorista. On je kriminalac. On je ekstremista. Ali on će, kada je govorim, biti bez imena – naglasila je Jacinda Ardern.

Ona je, takođe, pozvala društvene medije da urade više da se suprotstave teroru, pošto je napadač uživo prenosio napad na svom nalogu na Facebooku.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.