Premijerka Srbije zabranila kosovskom ministru da posjeti Sandžak

Ana Brnabic

Prvi zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli u pismu upućenom Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV) naveo je da je četiri sata prije polaska za Novi Pazar od Vlade Republike Srbije dobio zabranu prelaska granice i da će zbog kršenja Briselskog sporazuma uputiti protestnu notu.

– To je u suprotnosti sa dogovorom u Bruxellesu između vlada Kosova i Srbije, potpisanom prije četiri godine, povodom čega ćemo uputiti protestnu notu – naveo je Pacolli u pismu naslovljenom predsjedniku BNV-a Sulejmanu Ugljaninu.

Kosovski zvaničnik je u pismu Ugljaninu, kako je navedeno, izrazio gnjev na reagiranje srbijanske premijerke Ane Brnabić zbog poziva koji je BNV uputio njemu kao ministru Kosova.

– Premijerka Republike Srbije, Ana Brnabić, je zvaničnim pismom prijetila vama i BNV-u, nalazeći se u SAD, zemlji koja je prva priznala Kosovo zajedno sa više od polovine zemalja svijeta. Nezavisno od zabrane mog dolaska i prijetnje upućene vama od Vlade Srbije, budite ubjeđeni da neće prestati moji napori za jedan Balkan i Evropu gdje neće biti zabrane prelaska granica i gdje zajednice neće biti lišene njihovih osnovnih prava da komuniciraju sa ličnostima i da čuju i drugu stranu – poručio je vicepremijer i šef diplomatije Kosova Behgjet Pacolli.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin odgovorio je na pismo ministra vanjskih poslova Kosova Beghjetu Pacoliju, u kojem je izrazio zahvalnost zbog, kako navodi, pokazane spremnosti da posjeti Sandžak 21. i 22. jula 2018. godine.

– Posebno nas raduje vaša pokazana spremnost da omogućite građanima Sandžaka da čuju i drugu stranu u vezi normalizacije odnosa Kosova i Srbije i da predstavite građanima Sandžaka vašu viziju procesa regionalne sigurnosti i saradnje zemalja Zapadnog Balkana. Sa velikim žaljenjem primili smo informacije da je aktuelni srbijanski režim iz Beograda spriječio vaš dolazak i onemogućio da građani Sandžaka čuju i drugu stranu u vezi sa procesom normalizacije odnosa Kosova i Srbije – napisao je Ugljanin i dodao da “nespremnost aktuelnog srbijanskog režima da svim građanima omoguće da čuju i drugačije mišljenje najbolje odslikava njegov karakter”.

Ugljanin je ocijenio da je srbijanska premijerka Ana Brnabić, u reagiranju povodom poziva da Pacolli posjeti Sandžak, uputila prijetnje bošnjačkom narodu.

– Ove prijetnje su izraz netolerancije prema bošnjačkom narodu Sandžaka i nepoznavanja pravne regulative. Nadamo se da će se u procesu evropskih i evroatlantskih integracija na političkoj sceni Srbije pojaviti normalna, tolerantna i demokratski orijentisana politička opcija sposobna za rješenje statusa bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka, što je osnovni preduslov za opstanak Bošnjaka na ovim prostorima – zaključio je Ugljanin.