SAD

Preminuo Gordon Liddy, jedan od glavnih iz afere Watergate

Rođen u New Jerseyju 1930. godine, Liddy je osuđen za “zavjeru, krađu i nelegalno prisluškivanje telefona”. Bivši agent FBI-a odslužio je četiri i po godine zatvora

G. Gordon Liddy, poznat kao jedna od najvažnijih osoba iz afere Watergate, preminuo je u 90. godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vijest o smrti potvrdio je njegov sin Thomas Liddy koji je kazao da je njegov otac preminuo jučer u Virginiji.

Rođen u New Jerseyju 1930. godine, Liddy je osuđen za “zavjeru, krađu i nelegalno prisluškivanje telefona”. Bivši agent FBI-a odslužio je četiri i po godine zatvora.

Watergate je naziv za jedan od najtežih političkih skandala u američkoj historiji koji je uključivao administraciju predsjednika Richarda Nixona, a koja je trajala od 1972. do 1974. godine

Afera je dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona nakon što je otkrivena njegova umiješanost u pokušaj prikrivanja skandala.

Skandal se desio u Washingtonu 17. juna 1972. nakon što je policija uhvatila i uhapsila pet lopova koji su pokušali provaliti u glavno sjedište Demokratske zgrade, u bloku zgrada Watergate u Washingtonu.

Tokom istrage je otkriveno da su namjeravali postaviti uređaje za prisluškivanje u sjedištu stranke u cilju otkrivanja predizbornih planova.