Preminuo haški optuženik Goran Hadžić

goran hadzic

Bivši predsjednik Republike Srpske Krajine Goran Hadžić i haški optuženik preminuo je danas u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) u Novom Sadu.

– Poslije teške bolesti danas je u KCV preminuo Goran Hadžić, bivši predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine – saopćeno je iz KCV.

Hadžić je pušten iz Haškog tribunala zbog teške bolesti a, kako je Tanjugu rečeno u KCV-u, njegovo zdravstveno stanje se u posljednja dva mjeseca značajno pogoršalo, te je on često bio Institutu u Sremskoj Kamenici i u KCV.

Kako javlja beogradski dnevnik, njemu je pozlilo u kući, a onda je odvežen u Sremsku Kamenicu.

Pretpostavlja se da je riječ o trombu u plućima. Hadžić je bio narušenog zdravlja, a u posljednjih mjesec dana dva puta je bio u bolnici.

Hadžić je bio predsjednik Republike Srpske Krajine, a pred Haškim tribunalom je bio optužen za zločine protiv čovječnosti.

Protiv Hadžića Haški tribunal je podigao optužnicu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti 4. juna 2004. Optužnica se sastojala od 14 tačaka vezanih uz nasilno protjerivanje i masovno ubijanje Hrvata i lica ne-srpske nacionalnosti u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini. Nedugo poslije toga je nestao iz svog stana u Novom Sadu.

Uhapšen je 20. jula 2011. godine. Rođen je 7. septembra 1958. godine u Vinkovcima.