Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Goran Hadžić sahranjen danas u Novom Sadu

goran hadzic sahrana

Haški optuženik i nekadašnji predsjednik samoproklamovane “Republike Srpske Krajine” Goran Hadžić sahranjen je danas na Novom groblju u Novom Sadu. Sahrani je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, ali ne i predstavnici državnih vlasti, javlja Anadolu Agency (AA).

Goran Hadžić umro je u utorak u Novom Sadu, a sahrani su, između ostalog, prisustvovali njegovi prijatelji iz haškog zatvora – bivši predsjednik Vlade Srbije Nikola Šainović i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, u pratnji funkcionera svoje stranke. U posmrtnoj povorci je, pored porodice i prijatelja, bio prisutan i dr Milovan Bojić, nekadašnji ministar zdravlja u vrijeme Slobodana Miloševića i šef ljekarskog tima koja je brinula o Šešeljevom zdravlju u vrijeme dok je bio u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog turibunala za ratne zločine. Njegovi prijatelji nisu davali izjave za medije.

Opelo su služili pravoslavni sveštenici Eparhije bačke, pa je nakon toga pročitan i telegram saučešća koji je porodici uputio vladika bački Srpske pravoslavne crkve Irinej Bulović, a zatim je u ime familije posmrtni govor održao jedan od rođaka.

“Goran se našao u srcu ratnih dešavanja u vremenu i na mjestu gdje niko nije mogao da ostane čist. Znamo koliko se trudio da učini sve što može za taj narod i koliko je volio ljude i cijenio junake, ali to očigledno nije interesovalo one koji su mu sudili i na kraju praktično i presudili na najgori mogući način. Međutim, mi ćemo ga zauvijek pamtiti po dobroti i podršci koju je svakom pružao”, rekao je on.

Goran Hadžić se u optužnici Tužilaštva tribunala teretio za progon Hrvata na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovječna djela, deportaciju i prisilno premještanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini. On je od podizanja optužnice bio u bjekstvu, da bi u julu 2011. godine bio uhvaćen na Fruškoj gori i izručen Tribunalu, gdje se pred sudom izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Hadžiću je suđenje prekinuto u oktobru 2014. godine zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja, da bi mu u novembru iste godine bio dijagnostikovan tumor mozga. Na privremenu slobodu prvi put je pušten sredinom aprila 2015. godine gdje je bio do 8. maja, kada je otišao u Hag radi neophodnih kontrola. Ponovo se vratio u Novi Sad početkom juna 2015. godine i zbog narušenog zdravstvenog stanja nije se vraćao u Sheveningen.

Hadžić je umro u Urgentom centru Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu u utorak oko 20 sati. Njemu je, kako se nezvanično saznaje, pozlilo u njegovoj kući u novosadskom naselju Telep. Hadžić je sredinom maja, zbog tromboembolije pluća, bio hospitalizovan na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, gdje su ljekari uspjeli da privremeno saniraju bolest.

Zbog propisa Haškog tribunala o privremenom boravku na slobodi Hadžić, nije davao izjave za medije, ali je dosta često bio viđan u javnosti u društvu Nikole Šainovića.