Preminuo muškarac koji je 30 godina proveo nevin u zatvoru

glenn-ford12

Glenn Ford, 65-godišnjak  koji je u zatvoru proveo 30 godina zbog ubistva koje nije počinio, umro je od raka.

Ford je 1983. optužen da je opljačkao i usmrtio čovjeka u Shreverportu, a 30 godina kasnije, pojavili su se novi dokazi zbog kojih je u martu 2014. pušten na slobodu.

Međutim, nakon što je izašao iz zatvora gdje je čekao izvršenje smrtne kazne, Fordu je dijagnosticiran neizlječiv rak pluća.

– Mirno i tiho preminuo je u ponedjeljak ujutro. Bio je okružen ljudima koji ga vole i slušao je pjesmu koju je obožavao. Hvala vam na podršci, objavljeno je na stranici Crowd Rise na kojem su brojni posjetitelji diljem svijeta ostavljali poruke podrške nesretnom Fordu.

Tužitelj Marty Stroud koji je Forda smjestio u zatvor, prije nekoliko mjeseci napisao je pismo objavljeno u The Shreveport Timesu u kojem priznaje da je upravo on glavni krivac za to što su nevinog Forda smjestili iza rešetaka zbog ubistvo draguljara Isadorea Rozemana iako nije pronađeno ni oružje niti su postojali svjedoci.

– 1984. imao sam 33 godine. Bio sam arogantan, narcisoidan i pun sebe. Nije me zanimala pravda samo pobjeda. To je bolesno. Povjerena mi je dužnost da se izborim za smrtnu kaznu, a to je nešto što ne treba slaviti. Moja je greška što sam bio pasivan. Da sam se više posvetio slučaju došao bih do dokaza puno ranije. Izvinjavam se Glennu Fordu za svu tugu koju sam prouzrokovao njemu i njegovoj porodici, napisao je Stroud i dodao da su Fordovi advokati bili neiskusni i da je problem bio i to što je porota bila potpuno bijela, što je također Stroudova zasluga.

Ford je bio šokiran pismom, ali dodao je i da se odbija ljutiti zbog svega što se dogodilo.

– Istina, uznemiren sam, ali to nije ono što me tjera dalje. Želimo samo ozdraviti, a to ne mogu postići ljuteći se na Martyja Strouda.