BiH

Predstavnički dom PSBiH ponovo zasjeda bez poslanika SNSD-a

30/06/2015

Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) napustio je i danas zasjedanje Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine jer ni ovaj put na dnevni red nije uvrštena tačka “odluka o razrješenju poslanika Šefika Džaferovića (SDA) s funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, odnosno člana Kolegija Doma”.

Ovaj prijedlog ni danas nije dobio podršku poslanika te tačka nije uvrštena u dnevni red, a nakon toga, poslanici SNSD-a su, kao i ranije, napustili sjednicu Doma.

Klub SNSD-a kao razlog za smjenu navode da Džaferović nije prijavio, spriječio ili kasnije procesuirao počinioce ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu te zbog toga ne podržavaju da na čelu Doma bude “neko ko je prikrivao zločine nad Srbima”.

Poslanici su prethodno odbili prijedlog poslanika SNSD-a Nikole Špirića da se na dnevni red sjednice uvrsti Izvještaj Vijeća ministara o provođenju ciljeva iz reformske agende koji su potrebni za evropski put Bosne i Hercegovine.

– Da li je i jedan zakon usvojen iz te agende. Potrebna je jedna kvalitetnu tačka dnevnog reda da se vidi dokle se došlo s provođenjem reformi, a ne da se glumi da se nešto radi – kazao je prije napuštanja sjednice Špirić.

Bez rasprave o Rezoluciji o Srebrenici

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zatražio je danas na početku sjednice tog doma da se poslanici izjasne o rezoluciji o Srebrenici koju bi trebalo razmatrati Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija, ali ovakav prijedlog nije prihvaćen.

Za taj prijedlog glasala su 22 poslanika, 11 ih je bilo protiv, dok su četiri bila suzdržana. Bez dovoljne entitetske većine iz Republike Srpske ovakav prijedlog upućen je Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Bećirović je na ovaj način zatražio od poslanika da iskažu razumijevanje prema Velikoj Britaniji, koja priprema rezoluciju za osudu genocida u Srebrenici.

Kritizirao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića (PDP) koji su tražili od Vijeća sigurnositi da se o ovoj rezoluciji ne raspravlja.

Predložio je da Predstavnički dom ocijeni da priznanje o genocidu predstavlja temelj pomirenja u BiH, ali i u regionu te da oni koji budu za današnje zaključke, potpišu se i pošalju to u UN i druge zemlje koje čine napore da se ova rezolucija usvoji.

Podsjetio je da je genocid u Srebrenici jedini ovakav zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata u kojem je mučki ubijeno više od 8.000 dječaka i muškaraca.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić je mišljenja da ne treba ovakvim prijedlozima narušavati dobrosusjedske odnose, ocjenjujući da ovakve rasprave neće doprinijeti napretku stanovništva.

– Bećirović prigovara Ivaniću, a traži da on to uradi – kazao je Špirić, iznoseći stav da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sigurno ne bi otkazao najavljenu posjetu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, kao što je otkazao posjetu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića BiH.

Stoga je zaključio da sve to narušava dobrosusjedske odnose, dodajući da ovakvu uzavrelu situaciju treba smirivati, a ne podgrijaviti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.