Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pregovarao s lukašenkom

Preokret u Rusiji?! Prigožin pristao da zaustavi svoje jedinice u pohodu na Moskvu

prigozin
FOTO: Screenshot

Lukašenkova press služba, kako tvrde ruski novinari, tvrde da postoji nacrt rješenja situacije koji je prihvatljiv objema strama, te da wagnerovi borci dobivaju sigurnosne garancije

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko u dogovoru s Vladimirom Putinom razgovarao je sa šefom Wagnera Jevgenijem Prigožinom, piše ruska RIA Novosti pozivajući se na bjelorusku press službu.

Dodaju da je Prigožin prihvatio prijedlog predsjednika Bjelorusije da zaustavi napredovanje Wagnerove grupe ka Moskvi te da se poduzmu daljnji koraci za deeskalaciju napetosti.

Lukašenkova press služba, kako tvrde ruski novinari, tvrde da postoji nacrt rješenja situacije koji je prihvatljiv objema strama, te da Wagnerovi borci dobivaju sigurnosne garancije. Ruski vojni dopisnici javljaju da će kao dio dogovora između Lukašenka i Prigožina “biti riješeno i pitanja Šojgua i Gerasimova”.

“Htjeli su rasformirati Wagnerovu grupu. Na “Marš pravde” krenuli smo 23. juna. Preko dana smo do Moskve stigli na manje od 200 kilometara. Za ovo vrijeme nismo prolili nijednu kap krvi naših boraca.

Sada je došao trenutak kada se krv može proliti, stoga, shvaćajući svu odgovornost za rusku krv koja se prolijeva na jednoj od strana, okrećemo naše kolone i krećemo u suprotnom smjeru prema logorima, prema planu”, objavio je izjavu Jevgenija Prigožina Telegram kanal Grey zone koji je povezan s tom grupom.

Još uvijek nema detalja vezanih za sudbinu Prigožina, odnosno je li i on dio “garancija za Wagner”, s obzirom da je ruski FSB već pokrenuo istragu protiv njega za izdaju.

Podsjećamo, FSB je jutros upao u sjedište plaćeničke grupe Wagner u St. Petersbugu. Također, mnogi se pitaju hoće li iko odgovarati za poginule ruske vojnike u letjelicama koje su u svom pohodu na putu ka Moskvi srušili pripadnici Wagnera.