osijek

Prevarant prikupljao pomoć za djevojčicu koja ne postoji

lazna_kristina

Bešćutni 19-godišnji prevarant iz malog mjesta pokraj Požege pao je jer je za lažno prikupljanje humanitarne pomoći naveo broj svog bankovnog računa

Lažna humanitarna akcija za Kristinu Omić, izmišljenu 5-godišnju djevojčicu iz Osijeka, dobila je epilog u utorak kada je u Kaptolu nedaleko od Požege uhapšen 19-godišnji D. Z. kojeg policija sumnjiči za prevaru, piše Jutarnji list.

Bešćutno i besramno iskorištavanje ljudske empatije prema “bolesnoj djevojčici”. Samo tri dana nakon što je Marija Mihelić, novinarka Glasa Slavonije, razotkrila lažnu humanitarnu akciju kojom se putem Facebooka prikupljao novac za “Kristinino” liječenje, pao je mladić koji se krio iza ove prijevare. Međutim, policija u tome i nije imala pretežak posao jer je ovaj bešćutni “genijalac” kao račun za uplate donacija za “liječenje” naveo broj svog bankovnog računa.

– Protiv 19-godišnjaka slijedi kaznena prijava za prijevaru jer je putem društvene mreže lažno prikupljao novčanu pomoć za liječenje osobe čije je podatke izmislio. Za broj računa za donacije stavio je broj svog bankovnog računa – izvijestila je Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske. Dodala je da se iznos uplaćenog novca još utvrđuje, kao i ko su sve osobe kojima je nanesena imovinska šteta.

“Akcija” se događala tokom februara, a proteklih dana brojni su građani na društvenim mrežama komentirali da su nasjeli na priču i uplatili novac. Navodno je bilo građana koji su, potreseni pričom, uplatili i po 5000 kuna. U Kaptolu, pak, šok i nevjerica.

– Nikad ne bih pomislio da je on u stanju takvo što učiniti, iako nam je svima bilo sumnjivo što je u posljednje vrijeme počeo nositi markiranu odjeću i obuću, a što prije nije bio slučaj. Njegovi nisu bogati ljudi, imaju dovoljno za normalan život, ali im se djeca sve donedavno nisu isticala nekom brendiranom odjećom – ispričala nam je skupina mladića i djevojaka u lokalnom kafiću.

Pokušali smo stupiti u kontakt i s D. Z. i njegovom porodicom, ali se nisu javljali na naše pozive. Njegov otac u Kaptolu je poznat kao marljiv i pošten čovjek koji se bavi poljoprivredom i šumarstvom.

– Evo, danas je već četiri puta dovezao drva iz šume. To je krasan i vrijedan čovjek, a sin mu je, izgleda, žešći mangup. Ne znam je li tačno, ali čuli smo da je prošle godine i od svoga djeda izmuzao neku lovu – kazao je jedan stariji mještanin Kaptola koji se ipak iznenadio kad je čuo za prevaru.

Mladić je napisao da djevojčica ima Arnold-Chiarijevu malformaciju prvog stepena, epilepsiju… i da joj za operaciju u Chicagu hitno treba 80.000 dolara. Navedena je čak i adresa u Osijeku na kojoj djevojčica živi, a kolegica Mihelić je provjerom utvrdila da ta adresa ne postoji, kao što ne postoji ni navedena djevojčica. Nakon objave teksta u Glasu Slavonije stranica je ugašena, a D. Z. se povukao i s društvenih mreža, no nije uspio umaknuti jer je ostavio tragove.