Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prevrnuo se brod s migrantima kod obale Egipta, 42 osobe se utopile

migranti

Brod koji je prevozio migrante prevrnuo se danas u Sredozemnom moru nedaleko od sjeverne obale Egipta, pri čemu se utopilo 42 osobe, a spašeno ih je 150, saopćili su zvaničnici, javlja AFP.

Brod se prevrnuo u blizini lučkog grada Rozeta, navode policijski i bolnički izvori. Za sada se ne zna koliko se tačno ljudi nalazilo na brodu.

Predstavnik gradskih vlasti u Rozeti Ali Abdel Satar rekao je francuskoj agenciji da je među utopljenima jedno dijete, 10 žena i 31 mlad muškarac, porijeklom iz Egipta, Eritreje, Sudana i Sirije.

Brod je isplovio oko 3:00 po lokalnom vremenu, a prevrnuo se nekoliko sati kasnije, oko 12 kilometara od obale, dodao je Satar, prenosi Tanjug.

Egipatski premijer Šarif Ismail naložio je policiji da uhapsi odgovorne krijumčare, saopćio je njegov kabinet.

Nesreća se dogodila samo dan nakon što je egipatska vojska saopćila da je zaustavila brod sa 68 migranata prije nego što je isplovio sa sjeverozapadne obale Egipta, nedaleko od Rozete.

Do najnovije tragedije došlo je nekoliko mjeseci nakon što je pogranična agencija EU Fronteks upozorila na porast broja migranata koji iz Egipta kreću na opasno putovanje u Evropu, pri čemu krijumčari često pretovare nesigurne brodove putnicima kako bi što više zaradili, navodi francuska agencija.