Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protivnici El Čapovog kartela

Priča o sadističkom kartelu Zetas: Bebe kuhali u mikrotalasnoj, omiljeni metod ubijanja “čorba”

zetas

Ovaj kartel osnovali su dezerteri iz meksičkih specijalnih jednica, postali su prvi meksički paramilitarni kartel i predznak brutalnog okršaja koji slijedi

Suđenje El Čapu koje je počelo prije tri nedjelje u SAD, ponovo je u svjetskim medijama pokenulo priču o meksičkoj mafiji. Dok se većina utrkuje da donese neki novi detalj iz El Čapovog kartela Sinaloa, ispod radara ostala je priča o njegovim najvećim i najokrutnijim protivnicima – kartelu Zetas na čijem čelu je bio Migel Anhel Trevino Morales.

Trevino je milione dolara koje je zaradio u narko biznisu uložio u kazine, rančeve, skupe automobile i konjičke trke. Kako je u rodnom Meksiku na platnom spisku držao i političare i policiju, američkim istražiteljima bio je nedostupan, sve dok nije odlučio da novac zarađen drogom opere preko konjskih trka i poslovnog carstva koje je gradio preko brata.

Zetas je brzo rastao i za samo tri godine postao je velika međunardona mafijaška organizacija. Ovaj kartel osnovali su dezerteri iz meksičkih specijalnih jednica, postali su prvi meksički paramilitarni kartel i predznak brutalnog okršaja koji slijedi.

Omiljeni metod mučenja

U Meksiku kartel je prošio svoj “biznis” i na otmice, pomićivanja, trgovanje oružjem i ljudima i reketiranje. Dok je kartel rastao, Trevino je gradio reputaciju kao sadistički hladnokrvni ubica. Njegov omiljeni metod mučenja naziva se čorba (“guiso”) – stavljanje žrtva u bure, polivanje benzinom, da bi ih potom žive spalio. Legenda kaže da je bio toliko brutalan da je ubio bebu svoj rivala tako što je skuvao u mikrotalasnoj rerni.

Klan Zetas služio se terorom i zastrašivanjem. Unakažena tijela i tijela ubijenih ostavljali su da više sa mostova ili na prometnim mjestima kao poruku rivalima. Trevino je vodio kartel kao međunarodnu franšizu, prihvatajući sve bande koje su želele da prihvate njihova pravila i nose Zetas crne uniforme.

Sukob sa kartelom El Čapo

Na vrhuncu slave, ovaj kartel držao je veći dio teritorije od Sinaloa kartela koji je vodio El Čapo. U jednom trenutku, Sinaloa i Zetas bili su u sukobu. El Čapo je na njih poslao svoju paravojsku pod nazivom “Mata Zetas” (Ubice Zetasa ili ubijte zetase).

Jednom prilikom El Čapova paravojska istresla je na put dva puna kamiona leševa i to usred saobraćajne gužve. Mata Zetas izrezala su torzoe svojih rivala kao upozorenje. Zetas im nije ostao dužan. Osvetili su se i to u Kulijakanu, srcu države Sinaloa, po kojoj je kartel dobio ime.

Nednog dana 16 El Čapovih ubica pronađeno je ubijeno u vozilu koje se dimilo (neki od njih još su imali pancire), a dan kasnije u drugom gradu pronađeno ih je još deset u ugljenisanom automobilu. Sljedećeg dana, okršaj se preselio u državu Halisko, teritoriju Mata Zetasa. Kartel je ostavio dva terenska automobila puna leševa na prometnom putu u Gvadalahari, nedaleko od mjesta gdje su uvažene zvanice prisustvovale sajmu knjiga.

Iako su mu El Čapove ubice bile za petama, Trevino je imao vremena za svoj omiljeni hobi – konjičke trke.

Njegov brat Hose koji je živio u okolini Dalas, imao je dosije bez mrlje, vodio je ergelu “Tremor Enterprises”. Za samo dvije godine, njihovi konji osvojili su sve važnije trke u Meksiku, Kaliforniji i Teksasu, osvajajući milione dolara. Milioni su bili povezani sa naizgled legitimnim poslovima u Meksiku ili slati u domovinu vozilima sa skrivenim odjeljcima.

Trevino se nije mnogo trudio da sakrije svoje učešće u tom biznisu, čak su pojedini konji nosili njegov i nadimak njegovih kolega iz kartela. Kako je kasnije saznao FBI, konje su redovno dopingovali, a trke namještali da bi uzeli novac.

Istraga je trajala godinama, a teškom ju je činila činjenica da niko nije smio da svjedoči protiv ozloglašenog narko bosa i njegove porodice. Dovoljno dokaza za pranje novca prikupili su tek 2012. godine, ali je Trevino uhapšen tek godinu dana kasnije.