Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

država New York

Prije 35 godina u SAD-u je silovana i ubijena tinejdžerka, krivac je sada uhapšen

c3e32f35-29ff-4d77-a24a-e83b40ed242a

2017. godine promijenjen zakon te je dozvoljeno policiji da traži ne samo podudaranje DNK uzoraka, već i podudaranja s ostalim članovima porodice

Ubistvo djevojčice u gradu Rochesteru u saveznoj državi New York, koje se dogodilo prije 35 godina, napokon je riješeno pomoću DNK testova, javlja CNN.

14-godišnja Wendy Jerome silovana je i ubijena dok je išla kod prijateljice u susjedstvu dati joj čestitku za Dan zahvalnosti 1984. godine. Njeno tijelo pronašao je slučajni prolaznik pored školskog kontejnera za smeće.

Zbog njenog ubistva u srijedu je u svom domu u Melbourneu u saveznoj državi Floridi uhapšen 56-godišnji Timothy Williams.

Majka ubijene djevojčice u suzama je zahvalila policiji na njihovoj ustrajnosti u rješavanju slučaja.

“Mislila sam da nikad neću doživjeti ovaj dan”, rekla je Marlene Jerome, dodajući kako joj je žao što njen suprug nije živ.

Policija je objasnila kako je tokom autopsije 1999. godine uzet uzorak DNA te je uspoređen s FBI-jevom bazom, no nije bilo podudaranja. Potom je 2017. godine promijenjen zakon te je dozvoljeno policiji da traži ne samo podudaranje DNK uzoraka, već i podudaranja s ostalim članovima porodice.

U julu 2020. godine pretraga po članovima porodice dala je rezultata te su dokazi policajce doveli do Williamsa. U vrijeme ubistva nesretne 14-godišnjakinje živio je u susjedstvu. Tada je imao 20 godina.

Williams će biti izručen saveznoj državi New York gdje će mu se suditi za ubistvo.