Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijeti najveće nevrijeme u zadnjih 50 godina: Evropa se sprema na udar Ofelije

ofelija

Irska je danas zatvorila škole i bolnice i upozorila građane da ostanu u zatvorenom uoči dolaska tropske oluje Ofelije, koja bi mogla da bude najveće nevrijeme u ovoj zemlji u posljednjih 50 godina.

Pripadnici oružanih snaga razmješteni su da bi pojačali odbranu od poplava u pojedinim oblastima. Meteorolozi upozoravju na mogućnost pojave poplavnih bujica i vjetar brzine iznad 130 kilometara na sat.

Uraganski vjetar očekuje se u svim dijelovima Irske, saopštili su zvaničnici. U Velsu, sjevernim i zapadnim dijelovima Engleske može se očekivati vjetar na nivou tropske oluje, objavio je američki Nacionalni centar za uragane.

Britanska meteorološka služba izdala je upozorenje o povišenoj opasnosti za Sjevernu Irsku u periodu od 16.00 do 23.00 sati, s napomenom da oluja predstavlja opasnost po živote i da će vjerovatno izazvati probleme u saobraćaju i snabdijevanju električnom energijom.

Britanski mediji porede ovu situaciju sa velikom olujom iz 1987. godine, kada su dijelovi Velike Britanije bili zahvaćeni uraganskim vjetrom. Ta oluja desila se na današnji dan prje tačno 30 godina.